Mer kunskap krävs om demens bland invandrare i Norden
Velferdspolitikk, Demens
21 aug 2020
Antalet människor i Norden med demenssjukdom förväntas öka och det gäller även personer som invandrade till Norden mellan 1960 och 1990. Många av de som kom då har nu blivit gamla – och med högre ålder ökar risken för demenssjukdomar. Mot den bakgrunden presenterar Nordens välfärdscenter handboken Demensomsorg för invandrare på ett webbinarium 17 september.
På webbinariet medverkar forskare som bidragit med texter i boken. Neuropsykolog och seniorforskare T. Rune Nielsen vid Nationalt Videnscenter for Demens i Danmark pratar om olika uppfattningar av demens. Postdoktor Anne Marie Dalby Landmark vid MultiLing, centret för flerspråkighet vid Oslo universitet pratar om kommunikation när man inte har ett gemensamt språk. Psykolog Reidun Ingebretsen vid Velferdsforskningsinstituttet NOVA Oslomet i Norge pratar om samarbete med anhöriga.
Lägre användning av omsorg
Forskarsamhället vet fortfarande inte mycket om förekomsten av demens bland invandrare i de nordiska länderna, förutom att antalet ökar. Samtidigt visar undersökningar att invandrare med demens och deras anhöriga inte utnyttjar vård- och omsorgstjänster som dagverksamheter, hemtjänst och äldreomsorg/demensomsorg i samma utsträckning som majoritetsbefolkningen.
Orsakerna till den låga användningen av vård- och omsorgstjänster bland invandrare har ofta samband med saker som att utbudet inte är kulturellt eller språkligt anpassat, att information om det tjänsteutbud som finns inte är tillräckligt tillgänglig, bristande förtroende för det offentliga vård- och omsorgsutbudet och för vård- och omsorgspersonal, otillräckliga språkkunskaper och hälsokompetens hos personen med demens och/eller dennes anhöriga, att en demensdiagnos uppfattas som stigmatiserande och att det anses vara familjens plikt och glädje att själv ta hand om den äldre generationen.
Personcentrerad vård
Nordisk demensomsorg ska erbjuda personcentrerad omsorg. Detta innebär att individens behov och önskemål ska förstås och tillgodoses i samband med omsorg och behandling. Frågor som uppstår är bland annat hur samhället kan ge personcentrerad omsorg när personen med demens har en annan kulturell bakgrund, en annan språklig bakgrund eller en annan religiös bakgrund?
Webbinarium 17 september
Demens och personer med migrantbakgrund är ett område där många, både policyansvariga och praktiker, behöver mer kunskap för att säkerställa en jämlik vård.
Nordens välfärdscenter belyser dessa frågor på webbinariet den 17 september. Vi utgår då från publikationen Demensomsorg för invandrare. Den riktar sig till dig som är verksam inom demensomsorg i ett nordiskt land och dagligen möter personer med migrantbakgrund.
Publikationen finns på svenska, norska, danska, finska och isländska.