”Ensamhet gör människor sjuka”

Folkehelse

21 nov 2018

Ensamhet bland äldre förkortar livet. Därför är tiden nu mogen att rikta fokus mot ensamhet på samma sätt som man tidigare riktat fokus mot kost och hälsa. Det menar Christine Swane från Ensomme Gamles Værn.

Ensamhet drabbar såväl gamla som unga. Men det är skillnad på att vara ensam när man är gammal och när man är ung. Ensamheten på äldre dagar handlar inte bara om att sakna gemenskap här och nu. Det innebär också att ha förlorat dem som har varit en del av ens liv.

Kultursociologen Christine Swane är direktör och forskningsledare i Ensomme Gamles Værn som håller till i Köpenhamn. Hon beskriver äldres ensamhet som narrativ ensamhet.
– När vi är gamla är framtiden inte så lång. Det mesta ligger bakom oss. Föräldrarna är döda, exempelvis. Och det liv du levde som yngre är också borta. Om du ska förstå äldre människors ensamhet så måste du förstå vad de förlorat, förklarar hon.

Ensamhet är farligt för gamla människor

För att minska känslan av ensamhet bland äldre har fonden skapat Fortael för livet-grupper,  (Berätta för livet-grupper). I grupperna ingår 4-6 äldre personer som tillsammans med en volontär samtalar om historier från livet som är viktiga för dem.
– När du delar någonting viktigt, så lär du känna varandra på ett djupare sätt.  Det stärker människors identitet och ger en genväg till relationer och till känslan av samhörighet, säger Christine Swane.

Hon pekar också på att ensamhet är farligt precis på samma sätt som brist på mat kan vara det. Hon tycker därför att tiden nu är mogen att rikta fokus mot ensamhet på samma sätt som man tidigare riktat fokus mot kost och hälsa.
– Det är så klart viktigt med fysisk träning och ett hälsosamt liv. Men om allt känns meningslöst, om du inte har ett liv som du vill leva – då är ju inte träning särskilt viktigt. Ensamhet gör människor sjuka. Ensamhet dödar människor, säger hon.

Christine Swane var en av talarna under konferensen Skapa åldersvänliga städer i Norden som hölls i Stockholm den 15–16 oktober 2018. Konferensen anordnades av Nordens välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Se båda konferensdagarna på vår YouTube-kanal.

I publikationen En bättre plats att åldras på kan du läsa mer om hur Norden arbetar för att skapa åldersvänliga städer.

 

FacebookXLinkedInEmailPrint

Følg oss på sosiale medier: