Madickengården
Negativ social kontroll
Madickengårdens arbetsmetoden ”Landa, Starta, Flyga” innebär att man som placerad på Madickengården först ska få möjlighet att komma till ro, och landa i sin nya tillvaro. Syftet med metoden är att ge den placerade individuellt anpassat stöd och en känsla av att komma till en trygg plats för att kunna bygga grunden för ett självvalt liv, få en egen försörjning och eget boende samt att ingen ska återvända till en våldsam och destruktiv miljö.
Teori och kunskap
Madickengården har flera års erfarenhet av att stödja och skydda individer som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har ett samarbete med TRIS – tjejers rätt i samhället och tillsammans har vi publicerad flera studier om hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har även tagit fram flera metodstöd till verksamheter som möter individer som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Idén om att starta ett boende som särskilt kan ta emot målgruppen och de särskilt utsatta grupperna: HBTQ-personer och personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext, växte fram inom TRIS.
- Madickengårdens arbete med barn bygger på de förslag som lyfts i utredningen om ett stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112). Utgångspunkten är barnets grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och barnets bästa enligt FN:s konvention om barns rättigheter.
- TRIS rapporter och kartläggningar – där vi kartlagt hedersrelaterat våld och förtryck som drabbar individer med eller utan intellektuell funktionsnedsättning. Vi har bland annat genomfört den nationellt erkända kartläggningen UNG-018 – En kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck bland unga i Uppsala samt Sveriges första studie om intellektuellt funktionsnedsatta som är utsatta för hedersförtryck, Gömd och Glömd – En rapport om hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
- För att upprätta en kvalificerad risk- och skyddsbedömning rörande en person som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck så krävs kompetens och erfarenhet av målgruppen. Madickengården arbetar med PATRIARK – ett instrument för att bedöma risker för hedersrelaterat våld. Madickengården har också en egen modell för bedömning av risk som i första hand används när den placerade har en intellektuell funktionsnedsättning. Personal som gör dessa bedömningar är socionomer eller har likvärdig utbildning samt är certifierande i PATRIARK. Personal utbildas i Freda – Socialstyrelsen bedömningsinstrument för våld i nära relationer samt är certifierade i Sara som är ett instrument för att bedöma risk för partnervåld.
- Madickengården tagit fram ett eget risk- och skyddsbedömningsinstrument som är anpassat till personer med bristande språkkunskaper.
Madickengården utför och uppdaterar regelbundet risk- och skyddsbedömningar för samtliga individer som är placerade hos oss. Vidare erbjuder vi socialtjänst i hela landet hjälp med risk- och skyddsbedömningar i ärenden där hedersrelaterat våld och förtryck misstänks.
Målgrupp
Madickengårdens skyddade boende och konsultativa familjehem tar emot vuxna, kvinnor som män, barn, par, HBTQ-personer samt personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och som behöver adekvata skyddsinsatser.
Förväntat resultat
Madickengårdens arbete utgår ifrån metoden ”Landa, Starta, Flyga” som har fem övergripande målsättningar där individen ska:
- Få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter i samhället
- Ta ägandeskap över sin egen kropp
- Bli en självständig individ
- Bygga förutsättningar för ekonomisk och social trygghet
- Klara av ett eget boende
Beskrivning av insatsen
Madickengården erbjuder fem olika boendeformer; 24h-boende, förstärkt utsluss, konsultativt familjehem, jourhem samt möjlighet till eget boende. För att omhänderta individens behov även efter tiden på skyddat boende erbjuder vi även kontaktmannaskap.
Nedanstående steg sker från det att en placeringsförfrågan inkommer från socialtjänsten till att placeringen äger rum:
1: Placeringsförfrågan – när du ringer till oss får du tala med en av våra placeringshandläggare. Du får grundläggande information om Madickengården och våra olika placeringsformer. Du som handläggare informerar om individen som behöver placeras.
2: Tillsammans med individen beslutar vi en lämplig placeringsform.
Medföljande barn som placeras på Madickengårdens skyddade boenden får särskilt anpassade insatser och det finns ett tydligt barnperspektiv i alla led. Exempelvis arbetar vi skyndsamt med att barn ska få börja på förskola/skola. Vi arbetar också aktivt med att barn ska få möjlighet till egenvald och åldersadekvat fritid. Vi arbetar också med kommunikationsstöd i form av pictobilder för individer som har begränsade språkkunskaper. Alla barn och unga får en egen separat introduktion, en egen genomförandeplan och en egen kontaktperson. Samtliga insatser förklaras och konkretiseras i relation till barnets ålder och mognad så att barnet ska kunna förstå sitt sammanhang.
På Madickengården arbetar vi med Bo själv-akademin. En unik metod som utvecklats inom TRIS med medel från Jämställdhetsmyndigheten och testats bland unga som fått insats på ett skyddat boende. Bo själv-akademin motiverar och stödjer individen till ett självständigt boende. Arbetet med att leva ett självständigt liv efter skyddat boende börjar när individen landar hos oss. Vi motiverar och stödjer individen att ställa sig i bostadskö. Kostnaden för det ingår i vårt utbud. Vi samverkar även med en nationell hyresaktör som ger oss möjlighet att hyra ut bostäder till vår målgrupp.
Individer som placeras på grund av hedersrelaterat våld och förtryck har ofta en mycket stor hotbild där hotet kommer från en hel släkt och dess nätverk. Madickengården prioriterar en mycket hög säkerhet för våra placerade och för vår personal. Madickengårdens yttre skalskydd har tagits fram tillsammans med polisens personskyddsavdelning och består av genomtänkta planlösningar vid direkta hot, säkra transporter och tydliga rutiner vid situationer av förhöjd risk. Madickengården har en unik IT-lösning samt välbeprövade och tydliga rutiner för säkerhet och skydd som omhändertas av verksamhetens säkerhetsteam.
Arbetsmetoden Landa, Starta Flyg: första fas landa träder i kraft direkt när den placerade välkomnas till Madickengården. Denna fas innefattar att den placerade får sina primära behov tillfredsställda och att säkerhetsrutiner förklaras och arbetas in. För att skapa en trygg miljö behöver varje individ på Madickengården veta vad som händer i omgivningen, vilka regler som finns och vilka säkerhetsrutiner som ska följas.
Därefter startar arbetsmetodens andra fas och den placerade erbjuds, efter önskemål och förmåga, att starta igång med olika aktiviteter och sysselsättning. Arbetsmetodens fokus under Startafasen ligger på social samvaro, en meningsfull sysselsättning, fysisk träning och en början till att planera framtiden. Startafasen innefattar även att individen börjar ta små steg för att hitta tillbaka till ett självvalt liv fritt från hedersnormer, begränsningar, våld och förtryck.
När den placerade på Madickengården har en stabil grund att stå på, kan omhänderta sitt skydd och har funnit trygghet i sig själv inträder arbetsmetodens tredje fas flyga där individen tillsammans med personal börja bygga och förbereda för ett liv efter Madickengården. Det kan exempelvis innebära att individen tar ett aktivare ansvar för sin ekonomi och sitt boende. Vi arbetar med att förbereda individen för ett självvalt liv i majoritetssamhället.
Madickengården har en unik hälsoprofil där vi genom träning och rörelse ger kroppen och själen möjlighet att läka. Genom att testa nya träningsformer och skapa nya hälsosammare vanor ska den placerade få en sund och hållbar livsstil.
Kompetenser
På Madickengården arbetar personal med kvalificerad utbildning och lång erfarenhet av målgruppen som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Utöver socionomer så arbetar även beteendevetare, pedagoger, jurister samt it- och säkerhetsexperter hos oss. Madickengården har upparbetade samarbeten med olika myndigheter som exempelvis polis, arbetsförmedling och skolor. Personalen utbildas internt inom bland annat hedersrelaterat förtryck och våld, konflikthantering, HLR, säkerhet och skydd, barn och vuxna med särskilda behov, suicid, risk- och skyddsinstrument. Personalen arbetar i team med varje enskild placerad individ utifrån
Andra insatser som erbjuds inom verksamheten är Nå vidare som är en metod som särskilt fokuserar på hedersvåldsutsatta ungdomar med kognitiva svårigheter. Livscirkeln som är en metod med fokus på ekonomisk självständighet för nyanlända kvinnor och kvinnor som är långt ifrån arbetsmarknaden. Under våren kommer även särskild fokus ägnas åt barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under asylprocessen. En ny rapport och stödhandboken – Ensammast i rymden kommer publiceras våren 2021. Handboken har tagits fram med stöd av det Nationella Kompetensteamet på Länsstyrelsen i Östergötland i nära samverkan med barn som placerats i familjehem under pågående asylprocess.
Dokumentation
Insatser följs upp kontinuerligt i form enkäter som skickas till socialtjänsthandläggare, genom klientundersökning och genom genomförandeplaner. Exempelvis dokumenterades att 98 % av alla avslutande insatser 2019 gick vidare i studier/arbete.
Spridning och implementering
Madickengården erbjuder olika utbildningspaket till yrkesverksamma inom exempelvis socialtjänsten som kommer i kontakt med individer som är i riskzonen för att drabbas av eller är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Alla utbildningar baseras på erfarenheter och kunskaper om målgruppen samt på aktuell nationell såväl som internationell forskning om hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengårdens utbildningar erbjuds i samverkan med TRIS – tjejers rätt i samhället.
Madickengården erbjuder handledning till yrkesverksamma. Handledningen kan vara ett komplement till utbildningar, men kan också utformas oberoende av en genomgången utbildning. Madickengården kan bistå med handledning i enskilda ärenden som rör personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck samt handleda arbetsgrupper där det finns ett behov av kompetensförstärkning och fördjupning av ämnet hedersrelaterat våld och förtryck utan någon direkt koppling till ett enskilt ärende.
Forskning/utvärdering
Nöjdhetsundersökning – socialtjänsten. Deltagare har skattat Madickengårdens insatser på en skala mellan 1-10. Där 1 är längst och 10 är högst. Medeltal redovisas.
- Verksamheten har expertis/kunskaper som kompletterar vår interna kompetens: 9.44
- Arbetet har utförts med god kvalitet: 9.32
- Arbetet har utförts med tillfredställande omfattning: 9.00
- Arbetet har skapat goda resultat: 8.71
- Arbetet har följts upp på ett tillfredställande sätt 9.00
- Verksamhetens representanter har agerat på ett professionellt sätt: 9.21
Ekonomi
Verksamheten finansieras via kommunerna som placerar personer i behov av skydd.
Uppföljning av insatsen
Säkerhetsplanering, säkerhetsresonemang och utvecklande av säkerhetstänk påbörjas och arbetas med från dag ett samt fortlöper under hela vistelsen på Madickengården. En risk- och skyddsbedömning utförs på boendet. En genomförandeplan upprättas i samråd med socialtjänsten där den placerade tillsammans med personal sätter upp mål och delmål samt identifierar primära och långsiktiga behov av skydd. I genomförandeplanen ska alla berörda veta vad som ska göras, vem som ska göra det och vem som har ansvaret. Genomförandeplanen uppdateras och följs upp regelbundet under placeringstiden. Säkerhetsåtgärder samt risk- och skyddsbedömningen som föreligger uppdateras ständigt då ny information tillkommer och hotbilden förändras. Under utslussningen från Madickengården erbjuds en fortlöpande kontakt utefter individens önskemål och i samråd med socialtjänsten.
Läs mer
Detta lärande exempel tillhör Tema:
Negativ social kontrollAndra exempel inom samma tema
COVID-19
Minoritetsrådgiver
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har opprettet stillinger som minoritetsrådgivere ved [...]
Negativ social kontroll
Prosjekt Frihet
Høsten 2017 ble det ved Grimstad voksenopplæring registrert et økende antall hendelser og situasj [...]
Negativ social kontroll
Know your rights – knowledge is power
An information and advisory initiative for women of foreign origin living in Iceland. [...]