Minoritetsrådgiver
COVID-19, Negativ social kontroll
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har opprettet stillinger som minoritetsrådgivere ved videregående skoler som har mange minoritetsspråklige elever. Minoritetsrådgiverne skal ha tett kontakt med elever med minoritetsbakgrunn, foreldre, lærere, andre rådgivere, helsetjeneste og fritidstilbud.
Teori och kunskap
Ordningen med minoritetsrådgivere ved utvalgte skoler ble først lansert i Norge med Handlingsplan mot tvangsekteskap 2008-2011, og inngår i dag i Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) arbeid med å forebygge negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
Ordningen var ved oppstarten i 2008 innrettet som et tiltak i arbeidet mot tvangsekteskap, men har med tiden fått et bredere mandat. Erfaringer fra minoritetsrådgivernes arbeid lå til grunn da myndighetenes innsats på feltet fra 2013 ble utvidet, og i større grad dreide seg mot å forebygge ekstrem kontroll, og ungdommers frykt for å bli utsatt for represalier i form av vold eller tvangsekteskap.
Målgrupp
Målgrupper for IMDis minoritetsrådgiveres innsats er:
- elever og ansatte ved videregående- og ungdomsskoler hvor minoritetsrådgiver er utplassert på, og elever ved skoler i nærområdet ved behov
- ansatte i lokale flyktningtjenester, NAV, voksenopplæringsinstitusjoner og andre hjelpetjenester.
Förväntat resultat
Mandatet for IMDis minoritetsrådgivere slår fast at ordningen skal bidra til at flere barn og unge som står i fare for, eller utsettes for, negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse får råd, veiledning og oppfølging i tråd med sine behov og rettigheter.
Beskrivning av insatsen
Siden minoritetsrådgiverordningen ble opprettet har den vært innrettet som et kombinert individ- og systemrettet tiltak; minoritetsrådgiverne gir individuell oppfølging av elever, og jobber samtidig med kompetanseheving av ansatte i skolene og ulike hjelpetjenester.
I veiledning og oppfølging av enkeltungdommer benytter minoritetsrådgiverne ulike samtale- og kartleggingsmetoder.
Kompetenser
Minoritetsrådgiverne har spisskompetanse på problemstillinger knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold.
De ansatte har utdanninger innenfor ulike fagbakgrunner (særlig pedagogikk, sosialt arbeid og ulike samfunnsfaglige studieretninger) og arbeidserfaring fra ulike deler av offentlige hjelpeapparatet.
Minoritetsrådgiverne deltae jevnlig på interne fagsamlinger for å være oppdatert på nyere forskning, metodeutvikling og fenomenforståelse.
Utförarens bedömningar
Erfaringene fra minoritetsrådgivernes arbeid, og fra brukerevalueringer (se under), er at ordningen bidrar til at ungdommer i sårbare situasjoner får hjelp og veiledning i tråd med sine behov.
Dokumentation
Minoritetsrådgivenre rapporterer hvert halvår på antallet saker de avdekker og følger opp. Sakene rapporteres etter kategorier som samsvarer med de andre særskilte hjelpetiltakene på feltet; integreringsrådgivere ved fire utenriksstasjoner (Ankara, Amman, Islamabad, Nairobi), og Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemelstelse, og negativ sosial kontroll.
Se mer informasjon om kompetanseteamet her.
I tillegg rapporter minoritetsrådgiverne på gjennomførte aktiviteter og tiltak gjennom skoleåret.
Funn og anbefalinger fra minoritetsrådgivernes arbeid benyttes i utviklingen av IMDis og myndighetenes arbeid på feltet, og formidles også i særskilte rapporter. Se for eksempel IMDi (2020): IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgivernes arbeid: Rapport første halvår 2020
Spridning och implementering
IMDi vil kunne bistå i å dele erfaringer fra minoritetsrådgivernes arbeid til andre nordiske land.
En tilsvarende tjeneste (minoritetskonsulenter) er etablert i Danmark. IMDi har i 2019 bidratt med kompetanseheving og erfaringsutveksling med disse, gjennom et samarbeid med Danske Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Forskning/utvärdering
Bråten og Elgvin (2014). Forskningsbasert politikk? En gjennomgang av forskningen på tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige begrensninger av unges frihet, og av de politiske tiltakene på feltet. Fafo-rapport 2014:16
Bredal, Bråten, Jesnes og Strand (2015): Et blikk inn i skolen, Minoritetsrådgivere sett fra brukeres ståsted, Fafo-rapport 2015:40
Ikke bare tvangsekteskap – Sluttrapport fra IMDis arbeid med Handlingsplan mot tvangsekteskap 2008-2011
Steen-Johnsen, Lidén, Aarset (2010): Handlingsplan mot tvangsekteskap : Evaluering av utvalgte tiltak. Andre delrapport, juni 2010. ISF-rapport 2010:7
Deltagarens syn
Forskningssitftelsen Fafo gjennomførte i 2015 en brukerevaluering hvor minoritetsrådgivenres ulike brukere (elever, foreldre, skoleansatte og skoledere) ble intervjuet systematisk: Bredal, Bråten, Jesnes og Strand (2015): Et blikk inn i skolen, Minoritetsrådgivere sett fra brukeres ståsted, Fafo-rapport 2015:40
Rapporten viste at ordningen virker å fungere etter hensikten: som et lavterskel samtaletilbud som evnet å fange opp saker tidligere enn andre deler av hjelpeapparatet. Ungdommene som får hjelp av minoritetsrådgivere legger vekt på tillitsrelasjonen som de har til rådgiveren. De fleste oppsøker minoritetsrådgiver i flere omganger før de ev kommer ut med sin historie. Blant elever som har hatt et én-til-én-oppfølging fra minoritetsrådgiver, opplever sju av ti at de har fått hjelp, og mer enn åtte av ti at de har det bedre med seg selv etter de har snakket med minoritetsrådgiver. Syv av ti er blitt mer motiverte for skolearbeidet, mens seks av ti mener de har fått det bedre hjemme.
Foreldrene som er intervjuet, opplever å ha bli møtt av minoritetsrådgiver med respekt, forståelse og støtte. De fremhever det som viktig at minoritetsrådgiver har kunnskap om kulturspesifikke forhold, og forståelse for hva det innebærer å komme til et nytt land og å møte manglende anerkjennelse.
Et stort flertall av kollegaene (over 80 prosent) svarer at de har et svært godt eller godt samarbeid med minoritetsrådgiver. Over 90 prosent av lederne og 87 prosent av kollegaene mener at det å ha en egen minoritetsrådgiver styrker skolens ivaretakelse av elevene.
Ekonomi
Kostnadene for drift og videreutvikling av ordningen inngår i IMDIs driftsbudsjett.
Uppföljning av insatsen
Dette blir i varetatt ved det ordinære styrings- og rapporteringsarbeidet i IMDi.
Läs mer
IMDi minoritetsrådgivere på ungdomskoler og videregående skoler
Detta lärande exempel tillhör Tema:
Negativ social kontrollAndra exempel inom samma tema
Integration av nyanlända barn och familjer
Baba – fordi far er vigtig!
Fonden for Socialt Ansvar fik i 2014 midler fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i D [...]
Negativ social kontroll
Madickengården
Madickengårdens arbetsmetoden ”Landa, Starta, Flyga” innebär att man som placerad på Madicken [...]
Negativ social kontroll
Prosjekt Frihet
Høsten 2017 ble det ved Grimstad voksenopplæring registrert et økende antall hendelser og situasj [...]
Negativ social kontroll
Origo – Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, Stockholms län.
Origo är ett myndighetsgemensamt resurscentrum som arbetar för att motverka och förebygga hedersr [...]