Här är ungdomarna som blev mer ensamma när pandemin tog slut
Børn & unge
16 mar 2023
Vissa barn och unga fick äntligen de anpassningar de behöver – tack vare covid-19-pandemin. Men de fördelar som uppstod i och med den påtvingade digitaliseringen verkar i många fall redan ha gått förlorade. En stor undersökning från norska Unge funksjonshemmede visar att hela 40 procent upplever att deras sociala liv försämrats sedan pandemin tog slut.
Mycket av restriktionerna under pandemin hade negativa konsekvenser för barn och unga, men allt var inte enbart dåligt. Det fanns en grupp som upplevde stora fördelar. Många unga med funktionsnedsättning fick äntligen de anpassningar de behöver för att fullt ut kunna delta socialt eller hänga med i skolans undervisning. Det visar en stor enkätundersökning som gjorts av paraplyorganisationen för unga med funktionsnedsättning i Norge, Unge funksjonshemmede.
Fördelarna finns inte längre kvar
Under pandemin fick resten av världen uppleva lite av den isolering som många barn och unga med funktionsnedsättning alltid lever med. Då kom det anpassningar och nya verktyg för att motarbeta ensamhet.
Nu sedan pandemin klingat av och restriktionerna är borta verkar dock dessa framsteg ha gått förlorade. Mer än hälften av de tillfrågade i enkäten upplever att fördelarna som de såg under pandemin inte längre finns kvar. Det är speciellt de digitala lösningarna som saknas, men också en rad underlättande åtgärder och hjälpmedel i skolan, jämställdhetsverktyg, stödkontakt, hemtjänst samt tolktjänster.
Att kunna delta på samma sätt som andra
Undersökningen gjordes hösten 2022 och visar att hela 74 procent av de svarande upplevde positiva konsekvenser av nedstängningen i Norge. Det som lyfts fram är bland annat att dessa unga kände mindre press att delta på olika arenor och i stället hade mer utrymme att få ro och vila i vardagen. Annat som bidrog positivt var digitala lösningar för skola, studier och fritid som gjorde deltagande mer flexibelt och gav dessa unga mer autonomi.
Många upplevde också att de lättare kunde ta del av kulturupplevelser under pandemin, när det fanns digitala arrangemang eller då det fanns begränsningar vad gällde avstånd och smittskydd.
Digitala kulturella utbud gjorde att jag kunde delta i samhället på lika villkor som andra.
En svarande i undersökningen.
Ensamheten är värst
Nästan hälften av alla i enkätundersökningen uppger att de känner sig socialt ensamma. Vissa säger till och med att de blivit mer ensamma efter att restriktionerna upphörde eftersom få eller inga sociala aktiviteter längre försiggår digitalt. Upplevelsen av att vara en del av en gemenskap har nu gått förlorad.
Här finns också andra röster som pekar på att restriktionerna ökade ensamheten och att många sociala arenor försvann, och att pandemin förstärkte en ensamhet som redan fanns.
Nya digitala arenor
Forskarna Alix Helfer, Sinikka Aapola-Kari och Jakob Trane Ibsen har skrivit rapporten Children’s and Young People’s Participation During the Corona Pandemic – Nordic Initiatives på uppdrag av Nordens välfärdscenter. Där lyfter de fram restriktionernas negativa konsekvenser under pandemin för barns och unga mentala och fysiska hälsa. Men de framhåller också lovande exempel på hur barn och ungas rättigheter kunnat skyddas.
Ett av exemplen på positiva erfarenheter av pandemin är de åtgärder som vidtogs för att skapa nya digitala arenor för barn och unga. Något som tydligen inte stannat kvar efter pandemin, om vi lyssnar på de unga som svarat på Unga funksjonshemmedes enkät.
Vi måste involvera barn och unga
– Resultatet av dessa undersökningar understryker nödvändigheten av att involvera barn och unga i de beslut som rör dem. De vet själva vad de behöver. Vi måste bli bättre på att säkra levnadsvillkoren för alla barn och unga, säger Merethe Løberg, projektledare på Nordens välfärdscenter och ansvarig för projektet Nordiskt samarbete om barn och ungas möjligheter till deltagande och utveckling efter covid-19-pandemin.
En del av resultaten från projektet kommer att presenteras på webbinariet Nordic youth – voices on wellbeing den 27 april.