Tvärstopp för förslaget till ny finländsk alkohollag

Alkohol

Malin Wikström
Publicerad 31 maj 2017

Förslaget till ny finländsk alkohollag går för tillfället inte vidare, trots flera försök att hitta enighet kring förslaget. På onsdagen sade Sannfinländarna nej till det kompromissförslag som regeringspartierna kommit med.

De senaste dagarna har regeringspartiernas riksdagsgrupper försökt enas kring förslaget till ny alkohollag. I regeringen sitter Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna, och det är Centern som har tänkt om och inte längre stödjer det ursprungliga förslaget från ett år tillbaka.

Enligt ursprungsförslaget skulle alkoholdrycker med en volymprocent på 5,5 procent, också så kallad alkoläsk, få säljas i mataffärer och kiosker. Eftersom Centern inte längre kan omfatta det ursprungliga förslaget togs ett kompromissförslag fram på tisdagen, ett förslag som Sannfinländarna förkastade.

På onsdagen fortsatte förhandlingarna och ett nytt kompromissförslag lades fram, men det förkastades återigen av den sannfinländska riksdagsgruppen. Centern krävde också att riksdagsledamöterna skulle få rösta enligt sitt eget samvete då det gällde alkoholhalten. Enligt nuvarande lagstiftning säljs alla drycker över 4,7 procent i Alko.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) skriver på Twitter att det inte är ett alternativ att reformen inte går vidare, och att en lösning måste hittas.

FacebookXLinkedInEmailPrint