FILTRERA:

Missnöje med ny alkohollag på Grönland

Alkohol

Johan Myrskog, webbredaktör
Publicerad 30 jan 2019

Trots en ny alkohollag som trädde i kraft på Grönland så sent som 2018, diskuteras redan en omskrivning eftersom den nya lagen lett till en del missnöje. Bland annat diskuteras frågan om att tillåta alkoholreklam till en viss grad och att förlänga försäljningstider i butiker.

Historiskt sett har alkoholkonsumtionen på Grönland varit stor. Men de senaste 25 åren har mängden alkohol som införts mer än halverats. Alkoholreklam är efter att den nya alkohollagen trätt i kraft 2018, förbjuden på Grönland.

– De stora frågorna som diskuteras just nu är bland annat huruvida det trots allt igen borde bli tillåtet med alkoholreklam och i så fall i vilken utsträckning, säger Michael Würtz som är avdelningschef på det Grönländska hälsoministeriet.

Bland annat diskuteras det om lokala bryggerier borde få göra reklam för sina produkter.

Överdrivet restriktiv alkohollag

Den nyaste versionen av alkohollagen som trädde i kraft så sent som den 1 mars 2018 har fått mycket kritik, speciellt från delar av befolkningen. Alkohollagen upplevs som överdrivet restriktiv och butiks- och restaurangägare också missnöjda.

– Såväl parlamentet Inatsiartut som en del av befolkningen önskade skriva om lagen eftersom det inte längre fanns uppbackning till den i dess nuvarande form, säger Würtz.

Nu utreder man möjligheten att förlänga försäljningstiderna för alkoholhaltiga drycker i butiker så att dessa skulle omfatta måndag till lördag från klockan 10 till 20.

– I nuläget är också alla alkoholhaltiga drycker i butiker avskärmade och syns inte.

Ett annat förslag är att minderåriga ska få hänga på utskänkningsställen ända till 23 i stället för nuvarande klockan 20. Motiveringen är att de unga måste få gå på café och dricka en varm choklad eller liknande, också efter klockan 20.

Michael Würtz betonar ändå att den nuvarande lagen haft en funktion.

– Det är för tidigt att säga vilka konsekvenser en eventuell ny alkohollag får då lagförslagen inte ännu behandlats. Det finns heller ingen data att tillgå, men forskning visar att ökad tillgänglighet och synlighet medför ökad användning.

Ifall alkohollagen ändras förväntas den träda i kraft under 2019.

Här kan du läsa mer om alkoholfakta på Grönland.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Nyckelord

alkoholförsäljning, alkohollag, alkoholmarknadsföring

Följ oss på sociala medier: