”Sverige uppfyller inte villkoren i undantagslovet att sälja snus” – finländsk Europaparlamentariker beredd att jobba för totalförbud

Tobak

Malin Wikström, webbredaktör
Publicerad 12 maj 2020

Den finländska Europaparlamentarikern Heidi Hautala är orolig över att användningen av snus ökar i Finland, och säger sig vara beredd att driva ett snusförbud som gäller hela EU. Hon har lämnat in ett skriftligt spörsmål till EU-kommissionen om Sveriges undantagstillstånd att sälja snus.

Snusförsäljning inom EU är i dag tillåten endast i Sverige på grund av ett undantagstillstånd, i övriga EU-länder är försäljningen förbjuden. Med det skriftliga spörsmålet vill Heidi Hautala (De Gröna) försäkra sig om att EU-kommissionen får kunskap om att det ”läcker in” snus till Finland och kan behandla frågan. Den finländska organisationen ASH Finland, en nationell organisation som jobbar med informationsspridning och påverkansarbete gällande bland annat nikotin- och tobaksprodukter, har publicerat pressmeddelandet om spörsmålet.

– Sveriges undantagstillstånd var på alla sätt ett märkligt beslut, som har lett till mycket skada. Nu syns det i en hänsynslös verksamhet på området vid Bottniska viken. Produkterna i snusaffärerna i svenska Haparanda är riktade till den finländska marknaden. Enligt snusförsäljare som intervjuats av Yle har snusförsäljningen minskat med så mycket som 95 procent då trafiken över gränsen har varit stängd på grund av coronapandemin. Det svenska undantagstillståndet fungerar inte i praktiken. Det starka snus som tillverkas för den finländska marknaden, och som svenskarna själva inte använder, är ett klart tecken på det, säger Heidi Hautala i pressmeddelandet.

Heidi Hautala säger att det är den starka tobaksindustrin som ligger bakom snuset och efterlyser därför transparens i de diskussioner som förs mellan kommissionen och industrin.

–  Genast när snusfrågan tas upp ryter Swedish Match till. Det är krafter från tobaksindustrin som ligger bakom. Enligt branschen är snus en mindre skadlig produkt. Nikotin orsakar ändå ett starkt beroende, säger Hautala.

Heidi Hautala ser inte att Finland på ett betydande sätt skulle kunna förhindra att snuset blir mer allmänt tillgängligt. Möjliga sätt att påverka skulle närmast vara att effektivera gränskontrollen och att satsa på upplysningsarbete.

− Finland är inte roten till problemet, det är Sverige som är ansvarig i den här frågan. Nu måste man ingripa på EU-nivå.

Också flera finländska hälsoorganisationer är oroliga över att snusanvändningen ökar, speciellt bland unga. Enligt organisationerna har snus blivit trendigt bland unga, och de anser inte att det är skadligt.

Organisationerna Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT, Filha, Andningsförbundet, ASH Finland, Finlands hjärtförbund och Cancerföreningen i Finland publicerade ett gemensamt pressmeddelande i början av mars, där de vädjade till beslutsfattarna att stävja den ökade snusanvändningen.

 

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint