FILTRERA:

Alkohol orsakar många dödsfall i Europa

Alkohol

Johan Myrskog, webbredaktör
Publicerad 4 sep 2019

Skadlig alkoholkonsumtion i Europa har inte minskat lika mycket som man hoppats på. Detta trots att de europeiska länderna förbundit sig att motverka skadlig alkoholkonsumtion, visar en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO.

I EU (samt Norge och Schweiz) dricker vuxna (15 år och äldre) i medeltal mer än två flaskor vin i veckan. Räknar man inte med absolutister eller före detta drickare så blir genomsnittet mer än tre flaskor vin i veckan.

– Alkoholkonsumtionen har minskat i många europeiska länder men minskningen börjar avta. Politiker behöver implementera flera effektiva strategier såsom högre priser, strängare reklamförbud och minskad tillgång till alkohol, säger Dr. Zsuzsanna Jakab, WHO:s regionalchef för Europa i WHO:s pressmeddelande.

Man räknar med att 290 000 människor i Europa årligen mister livet till följd av alkoholrelaterade orsaker. Det är cirka 800 personer om dagen. Alkoholdödligheten är också hög bland unga i Europa. Majoriteten av dödsfallen är sådana som kunde undvikas och enligt rapporten är alkoholen en stor belastning för samhället eftersom den orsakar förtidspensioner och därmed minskad utveckling och ekonomisk vinning.

– Då alkoholen är en av de större orsakerna till att våra unga dör måste vi agera. Alkohol är en produkt som kontinuerligt marknadsförs och görs tillgänglig för unga trots att den har en skadlig effekt på hjärnans utveckling och den fysiska hälsan, säger Dr. Carina Ferreira-Borges, WHO Europas projektledare för skademinskning av alkohol och olagliga droger.

Läs mer på WHO:s webbplats.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Nyckelord

alkoholkonsumtion, EU, ungas dryckesvanor

Följ oss på sociala medier: