”Brexit är som ett stort svart hål”

Narkotika

Johan Myrskog, webbredaktör
Publicerad 14 okt 2019

Drogdödligheten i England och Wales fortsätter att stiga för fjärde året i rad, visar nya siffror som Storbritanniens inrikesministerium nyligen publicerat. På grund av brexit och andra strukturella problem är en lösning troligtvis inte att vänta inom den närmaste framtiden.

Den årliga rapporten visar att användningen av kokain ökar i popularitet och att endast cannabis är mera populärt. Alex Stevens som är professor i kriminalrätt vid Kent University ser bekymrat på utvecklingen.

– Heroinanvändningen har åtminstone för tillfället stabiliserats men vi ser nu en ökad användning av kokain. Det är billigt eftersom det går bra för drogproduktionen i Colombia.

I rapporten framkommer det hur lätt det är att få tag i droger. Det är snabbt och det kan till och med levereras hem till dörren. Det förekommer till och med absurda (obekräftade) rapporter om så kallade lojalitetskort, liknande dem som går att fås på många caféer. I stället för en gratis tionde kopp kaffe kan du få en gratis leverans då du köpt droger från samma ställe ett antal gånger.

– Jag har också hört om sådana fall men har själv inte sett något bevis på detta. Det skulle inte direkt förvåna mig, droghandlare är otroligt bra på försäljningstekniker, säger Stevens.

Brexit ger en dyster framtidsutsikt

Alex Stevens har figurerat mycket i brittiska medier som expert och sakkunnig inom narkotikaområdet. För tillfället ser inte narkotikapolitiken i Storbritannien särskilt ljus ut.

Professor Alex Stevens.
Professor Alex Stevens. Foto: Kent University

– Brexit är som ett stort svart hål som suger in allting i sig självt. Låt mig ge ett exempel: I augusti då siffrorna om ökad användning av droger i England och Wales publicerades, konstaterades att det skett en ökning på 17 procent. Ingen minister har ens kommenterat detta.

I Skottland räknar man med att 60 000 människor har ett drogproblem. Det gör Skottland till det land i Europa där flest människor använder droger i förhållande till den totala befolkningen (som uppgår till cirka 5,4 miljoner). Även drogdödligheten hör till de högsta i Europa. Bara det senaste året låg siffran på drogrelaterade dödsfall på nästan 1200. Rötterna till den breda användningen av droger i Skottland ligger i avindustrialiseringen på 1980-talet och den fattigdom som följde på det och som levt vidare till följande generationer.

– Storbritanniens ekonomi på 80- och 90-talet ledde till stor arbetslöshet. Gatuhandeln med heroin och heroinanvändningen, speciellt bland arbetarklassen steg enormt mycket. Samtidigt har regeringen inte investerat i tjänster som skulle hjälpa dessa människor som dör av överdoser. Det är oftast frågan om medelålders personer i arbetarklassen, säger Alex Stevens.

På frågan om hur man ska tackla den ökade drogdödligheten i rådande läge i Storbritannien är Stevens svar rätt dystert.

– Jag kan ge en deprimerande prognos. Som det ser ut just nu kommer inget att ske. I värsta fall kan problemet minska av sig själv genom att de människor som riskerar att dö dör och de yngre generationerna inte plockar upp samma beteendemönster.

FacebookXLinkedInEmailPrint