Identitet, forandring og døvblindhed
Funksjonshinder, Døvblindhet
5 nov 2013
Baseret på DbI’s 8. europæiske konference om døvblindhed forsøger dette hefte at tage et udsnit af konferencen med hjem til Norden, så interesserede, der ikke var så heldige at deltage på konferencen, kan få del i den viden, der blev præsenteret i Lille.
Deling af viden var temaet for en workshop, Susanne Gosmer holdt i Lille, og hun har skrevet om Projekt Videndeling under Socialstyrelsen i Danmark her i heftet.
Anne Jalakas fra NKCDB i Sverige skriver om konferencens første dag, hvor temaerne var ’förnekelse, stolthet och skam’, mens Annika M. Johannessens bidrag fra Norge går fra det fysiske med ’bevegelse og berøring’ til teori om ’å erindre livsepisoder’.
Et dansk bidrag fra Trine Skov Uldall handler om ’at være forældre med Usher syndrom’, og er skrevet på baggrund af en australsk workshop. Der er mere om Usher fra redaktør Lasse Winther Wehner, som har skrevet om danske CFD’s succesfulde netværksgrupper for henholdsvis mænd og kvinder med Usher.
På baggrund af en hollandsk workshop har Nordens Velfærdscenters tidligere fagansvarlige Henriette Hermann Olesen skrevet en artikel om, hvordan det kan håndteres ’at flytte bolig’, når man har et medfødt dobbelt sansetab. En anden NVC-kollega, Johan Nyman, giver et indblik i ’erfarenheter med distansutbildning i Kanadas dövblindorganisation’.
”Der er lige så stor forskel på os og vores selv, som der er på vores selv og andre”, sagde Hubert Hermans i sin plenumforelæsning om ’selvets mange positioner’, hvilket Lasse Winther Wehner forsøger at uddybe i heftet. Sidste bidrag fra redaktøren handler om hvor vigtigt, det er, ’at finde rette modus’ til kommunikationen – fra en workshop i C-dur.
Heftet rundes af med en artikel om fællestrækkene ved de forskellige former for døvblindhed. Ole E. Mortensen har under titlen ’ligheder på tværs af døvblindeområdet – udveksling af viden’ nedskrevet sin plenumforelæsning på vegne af konferencens videnskabelige komite.
Relatert innhold
Døvblindhet
1 feb 2023