Aggressionshändelser vanligt på boende
Velferdspolitikk
28 mar 2023
I dag finns en ökad förståelse för att aggression hos personer med demens inte nödvändigtvis är ett symtom på sjukdomen. Det kan vara symtom på annat som är fel och som personen inte kan uttrycka på annat sätt än att bli arg.
I Norge pågår en studie som kallas RAiN (Resident Aggreession in Nursing homes) och som har fokus på aggressionshändelser hos personer med demens och som dessutom bor på äldreboende. Bjørn Lichtwarck, specialläkare och forskare från Forskningssenteret for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS)i Norge leder studien. Lichtwarck deltog vid Nordiskt demensnätverks höstmöte 2022. Där berättade han om RAiN-studien.
Antalet personer med demens i Norge kommer att öka under de kommande åren. Det är en följd av den demografiska utvecklingen med ett ökande antal äldre. Det finns i dag 40 000 vårdhemsplatser i Norge och cirka 80 procent av långtidsboende på äldreboenden har demens. Aggressivt beteende förekommer bland personer med demens på äldreboenden. Det är vanligt med aggressionsbeteenden som uttrycks verbalt, fysiskt eller som sexuell aggression. Aggressionshändelser brukar rapporteras minst en gång i veckan.
Omsorg utan tvång och begränsning
I Norden finns både forskning och myndighetsstrategier om god hälso- och omsorgsvård utan tvång och begränsningar. Bjørn Lichtwarcks forskning, som kommer att presenteras i sin helhet senare, syftar till att utveckla ny kunskap om aggression på demensboenden och sjukhem.
I RAiN-studien riktas fokus på förekomsten av aggressivt beteende hos personer på äldreboendeboende. Forskarna tittar på om aggressivt beteende är relaterat till sjukdomar och symtom hos de boende, den fysiska miljön på äldreboendet, bemanning eller personalens kompetens.
Det är boende på äldreboenden i Nord-Trøndelag och äldreboenden i Trondheim som deltagit i norska hälsoundersökningen HUNT som är inbjudna att delta i RAiN-studien som görs inom ramen för HUNT Aging i Trøndelag.
För deltagarna i Nordiskt demensnätverk är aggressionshändelser vid demens ett viktigt diskussionsämne. Kunskapen och erfarenheten hos personal på boendena är stor. En viktig utmaning är implementering och att få ledningen med sig – det som kallas organisatorisk kompetens. Alla nordiska länder jobbar med denna fråga.
HUNT är den största hälsoundersökningen i Norge och en av de största internationellt. Data från undersökningen innehåller stora mängder hälsodata från hela befolkningen 13 år och uppåt i norra delarna av Trøndelag i fyra olika hälsoundersökningar, med upprepning ungefär vart tionde år.