Fullført
Samlet perspektiv i kombinert syns- og hørselshemming
Funksjonshinder
Möter du personer med förvärvad dövblindhet i ditt arbete och vill veta mer om kombinerad syn- och hörselnedsättning samt konsekvenserna av att ha en progredierande sjukdom? Registrera dig då till denna nordiska kurs.
Kursinnehåll
Under kursen kommer följande tematiska områden att behandlas:
- Audiovisuell talförståelse
Kursens titel är bakgrunden till denna presentation som förklarar och visar hur hjärnan använder både syn och hörsel för att skapa mening i kommunikation mellan människor. Föreläsningen innehåller bilder och videor som förklarar viktiga begrepp och visar effekten av visuell information i taluppfattning. - Att leva med kronisk progredierande sjukdom
Forskning visar att lära sig att leva med en kronisk progressiv sjukdom är en komplex och oförutsägbar process som går fram och tillbaka, medan personen som kämpar med starka känslomässiga reaktioner. Människor som har en progressiv sjukdom behöver förståelse, stöd och hjälp för att se möjligheterna.
Presentationen visar erfarenheter av forskning och litteratur om hur det kan vara att leva med kronisk sjukdom och vilka utmaningar som kan uppstå i ett parförhållande. - Projekt om rehabilitering: Kom igen! Meningsfull rehabilitering för personer med förvärvad dövblindhet.
Under en projektperiod på 2 1/2 år har CFD-rådgivning tagit fram Danmarks första heltäckande insatser för personer mellan 25 och 65 år med dövblindhet. Vi har tagit utgångspunkt i det nordiska projektet ”Life Conversion in Combined Sight and Hearing Reduction/Dövblindhet Internt arbete över tid” (Ann -Christin Gullaksen mfl.2011).
Vi berättar om kursprogrammet som vi har utformat och presenterar våra resultat och erfarenheter genom projektet. - Projekt: ”Hälsa och Familjeklimat i familjer där en förälder har dövblindhet”
Vid Audiologiskt forskningscentrum i Örebro tillsammans med Jönköping University, inom ramen för Institutet för handikappvetenskap, så bedrivs ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om familjer där en förälder har dövblindhet. Projektet syftar till att beskriva familjesituation, hälsa och välmående, styrkor och behov av stöd hos familjemedlemmarna. I projektet har vi intervjuat föräldrar och barn om hur de upplever sin situation. De har även fått besvara några olika enkäter som på olika sätt mäter hälsa och familjeklimat. Forskningen på detta område är begränsad och det saknas idag forskningsbaserade riktlinjer för stödjande insatser till dessa familjer.
Vi vill vid föreläsningen dela med oss av de berättelser som familjemedlemmarna har delat med sig av om hur deras vardag ser ut och vad de tänker om att vara andra förälder i en familj där en förälder har dövblindhet samt hur barnen upplever sin situation. Vi hoppas också kunna presentera resultat från föräldern med dövblindhets perspektiv. - Socialhaptisk kommunikation
Forskning och praktik - Rundvandring på Eikholt
Information om Eikholt syn- och hörselklinik och de tjänster som erbjuds.
Form
Kursen kommer att innehålla både föreläsningar, grupparbete och diskussioner.
Målgrupper
Kursen riktar sig till dig som möter personer med förvärvad dövblindhet i ditt arbete och som vill veta mer om kombinerad syn- och hörselnedsättning samt konsekvenserna av att ha en progredierande sjukdom.
Föreläsare
- Rolf Mjønes, audiograf, Eikholt, Norge
- Bente Enggrav, klinisk socionom. Eikholt, Norge
- Moa Wahlqvist, Doktor i Handikappvetenskap, Audiologiskt forskningscentrum, IHV Örebro Universitet / Samordnare, FoU Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, Sverige
- Agneta Anderzén Carlsson, Docent Örebro Universitet, Forskningshandledare Universitetssjukvårdens Forskningscentrum, Region Örebro län, Sverige
- Kirsten Washuus, rådgivare, CFD Danmark
- Riitta Lahtinen, PhD, chef Kommunikationsenheten, Kuurosokeat, Finland
Kursledare
Maria Creutz, Nordens välfärdscenter
Språk och tolkning
Presentationerna sker på skandinaviska (norska, danska och svenska) och finska. Tolkning sker mellan skandinaviska och finska. Tolkning till/från isländska och skandinaviska är tillgänglig vid behov.
Deltagaravgift
Deltagarna kan välja mellan boendepaket (NOK 3750) och dagspaket (NOK 2250):
Boendepaket
Priset på boendepaket är NOK 3750 och inkluderar övernattning i singelrum (25–27 september), frukost, konferenskaffe, lunch och middagar under kursen.
Dagspaket
Priset på dagspaket är NOK 2250 och inkluderar luncher, kaffepauser och middagar under kursen.
Avbokningsregler
Sista avbokningsdag är 24 augusti 2018. Ifall avbokning sker senare än sista avbokningsdag betalar deltagaren fullt pris.
Kursplats
Kursen arrangeras på Eikholt, som är beläget i Drammen, Norge.
Följande transportalternativ kan utnyttjas för att resa till Drammen:
Från Oslo/Gardermoen flygplats:
Det är smidigt att ta tåget från flygplatsen till Drammen. Tågen går flera gånger i timmen och resan tar cirka 1 timme. Mer information om tidtabeller här: https://ruter.no/
I Drammen går det bra att ta buss 24 (mot Gramsborg) eller taxi till Eikholt.
Från Oslo centrum:
Det går bra att ta tåg från Centralstation till Drammen. Tågen går flera gånger i timmen och resan tar cirka 35 minuter. Mer information om tidtabeller finns här: https://ruter.no/
I Drammen går det bra att ta buss 24 (mot Gramsborg) eller taxi till Eikholt.