Fullført
Opprett aldersvennlige byer i Norden
Velferdspolitikk
Vi lever allt längre i Norden, och andelen äldre i befolkningen ökar. Det är en positiv utveckling, men innebär samtidigt stora utmaningar. Det gäller bostäder och transporter, stadsplanering, hälso- och sjukvård och omsorg. Det handlar om att skapa samhällen som är goda att åldras i, där vi kan uppleva livskvalitet långt upp i åren.
Hur skapar vi dessa åldersvänliga samhällen? Många kommuner i Norden arbetar ambitiöst för att bli en bättre plats att åldras på. Sju nordiska städer har gått med i Världshälsoorganisationens nätverk Age-friendly cities and communities. Några av dessa beskrivs i Nordens välfärdscenters publikation En bättre plats att åldras på – arbete för åldersvänliga städer i Norden (2018). Städerna i nätverket har åtagit sig att arbeta långsiktigt och inom flera olika områden för att få äldre att själva medverka i utvecklingen.
En inkluderande samhällsplanering måste utgå från den mänskliga mångfalden och bidra till hållbar utveckling. Ett universellt utformat samhälle är på så sätt en investering.
Detta är den första stora nordiska konferensen som behandlar åldersvänliga städer. Syftet med konferensen är att bana väg för etableringen av ett starkt nordiskt nätverk som kan arbeta med dessa frågor under de kommande åren.
Experter, politiker, forskare och representanter för pensionärsorganisationer i de nordiska länderna finns med i programmet för denna konferens. De kommer att ge inspiration och idéer till hur man kan förändra och förbättra.
Konferensen äger rum i Stockholmsområdet (Solna) den 15-16:e oktober 2018 och riktar sig till politiker, chefer och tjänstemän på nationell och lokal nivå samt till organisationer från de nordiska länderna, Färöarna, Åland och Grönland.
Följ vår livestream
Kan du inte delta på plats? Då har du möjligheten att se hela konferensen på Nordens välfärdscenters YouTube-kanal.
Konferensen arrangeras av Nordens välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet och i nära samarbete med det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
Konferensplats
Konferensen arrangeras på Radisson Blu Royal Park Hotel, som ligger i Solna, precis utanför Stockholms stadskärna. Hotellet är beläget vid Brunnsviken och Hagaparken och i närheten finns både vackra promenadstråk och Haga slott, som kan uppvisa vacker 1800-tals arkitektur.
Adress: Frösundaviks Allé 15, 169 04 Stockholm, Sverige (på kartan)
Vägbeskrivning
Ankomst med flyg
- Stockholm Arlanda Flygplats ligger cirka 35 km från hotellet. Det är smidigt att ta sig med flygbuss från Arlanda till Radisson Blu Royal Park, då bussarna mot Stockholm City stannar precis invid Radisson (hållplats: Frösunda strand). Information om flygbussar hittar du här. Det går självklart också fint att ta taxi direkt till hotellet från Arlanda. Priset ska då ligga mellan 495 och 550 SEK. Vi rekommenderar följande taxibolag: Taxi Stockholm, Sverige Taxi eller Taxi Kurir. Taxi finns i direkt anslutning till Arlanda.
- Bromma Stockholm Flygplats ligger 8 km från hotellet och taxi är det enklaste sättet att ta sig till hotellet. Följande taxibolag är pålitliga: Taxi Stockholm, Sverige taxi eller Taxi Kurir.
Resa från centrum av Stockholm
- Från Stockholms innerstad, är buss 67 ett bra alternativ. Bussen startar från Odenplan, som är en knytpunkt för lokaltrafiken i Stockholm och har sin ändhållplats (Frösunda strand) cirka 400 meter från hotellet. Tidtabeller finns här.
- Det går också bra att ta pendeltåg från centralen mot Märsta eller Upplands Väsby, stiga av vid Solna och gå alternativt ta buss till Radisson. Väljer du att gå är det cirka 1,4 kilometers promenadväg. Önskar du åka ända fram, går det fint att hoppa på buss 67 vid Solna station (se instruktioner för buss ovan).
Taxi i Stockholm
Behöver du använda taxi i Stockholm, är följande taxibolag pålitliga:
- Taxi Stockholm, +46 (0)8 15 00 00
- Taxi Kurir, +46 (0)8 30 00 00
- Sverige Taxi, +46 (0)20-20 20 20
Program och deltagarlista
Ett preliminärt program för konferensdagarna hittar du genom att klicka på program-ikonen.
Deltagarlista sänds ut till alla anmälda närmare konferensens början.
Hotellbokning
Arrangörerna har reserverat ett antal hotellrum på konferenshotellet Radisson Royal Park Hotel. Priset för ett singelrum är SEK 1495. I priset ingår frukost samt tillgång till hotellets spa-avdelning. Observera att deltagarna själva står för hotellkostnaden. Betalning sker på hotellet vid utcheckning.
Bokning av rum sker via anmälningsblanketten.
Hotellrum kan bokas fram till 17:e september 2018 (i mån av tillgänglighet).