Jobbsjansen – Målet er å øke sysselsettingen blant innvandrere som står langt fra arbeidsmarkedet
Utrikes födda kvinnors etablering, Snabbare etablering på arbetsmarknaden
I 2013 ble tiltaket Jobbsjansen innført som en permanent ordning. Målet med ordningen er å øke sysselsettingen blant innvandrere som står langt fra arbeidsmarkedet, og som ikke er omfattet av andre ordninger. Jobbsjansen bygger på erfaringene fra forsøksordningen Ny sjanse, og Ny sjanse har blitt en del av Jobbsjansen. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har ansvaret for å følge opp ordningen.
Kvalifiseringsprosjekter for hjemmeværende innvandrerkvinner (Jobbsjansen del A)
Denne ordningen retter seg mot innvandrerkvinner i alderen 18-55 år som har behov for grunnleggende kvalifisering og som ikke er omfattet av andre ordninger.
Kommuner kan søke om midler til prosjekter som skal bidra til at disse kvinnene får varig tilknytning til arbeidslivet og blir økonomisk selvhjulpne.
Personer som deltar i denne delene av Jobbsjansen går gjennom kvalifiseringsprogram etter modell av introduksjonsprogrammet. Det betyr at programmet i Jobbsjansen skal være individuelt tilpasset og bestå av ulike tiltak, for eksempel opplæring i norsk og samfunnskunnskap, arbeidspraksis, tiltak og yrkesrettede kurs fra NAV, samt helsefremmende aktiviteter. I motsetning til introduksjonsprogrammet, er Jobbsjansen ikke ment for nyankomne innvandrere.
Programmet skal ha et særskilt fokus på at deltakere tidlig kommer i praksis på ordinær arbeidsplass. Ved behov kan deltakere få grunnskole eller elementer av yrkesrettet fagopplæring. Programmet kan vare inntil to år, med forlengelse i inntil ett år om nødvendig. Deltakere som har lite skolegang kan få inntil fire års program.
Deltakerne mottar stønad mens de deltar i programmet, og utgiftene til stønaden kan dekkes av tilskuddsmidler fra IMDi.
Mer grunnskoleopplæring til innvandrerungdom (Jobbsjansen del B)
Ungdommer som ikke har et godt nok faglig grunnlag til å starte eller gjennomføre videregående opplæring, kan nå få mer grunnskoleopplæring gjennom Jobbsjansen. Det er fylkeskommuner som kan søke om disse midlene og gi tilbudet om mer grunnskoleopplæring. Tilbudet for den enkelte innvandrerungdom kan vare i inntil ett skoleår, i spesielle tilfeller i inntil 2 skoleår.
Det er innvandrerungdom i alderen 16-24 år som kan få mer grunnskoleopplæring. De må har rett til videregående opplæring, og de må ha behov for mer grunnskoleopplæring for å kunne fullføre den videregående opplæringen.
Forlenget kvalifiseringsløp for deltakere i introduksjonsprogram (Jobbsjansen del C)
Gjennom denne ordningen kan kommuner tilby et ekstra år med kvalifiseringsløp til personer som har deltatt i introduksjonsprogram i tre år og som har behov for mer kvalifisering.
Tilbudet er spesielt relevant for personer som har grunnskole eller videregående skole som en del av sitt introduksjonsprogram.
Deltakerne mottar stønad mens de deltar i programmet, og utgiftene til stønaden kan dekkes av tilskuddsmidler fra IMDi.
Evalueringsrapport: Individrapportering Jobbsjansen 2021
79 prosent av deltakerne som fullførte Jobbsjansen i 2021 gikk over til jobb eller utdanning. Det er det beste resultatet i ordningens historie, og en økning på 5,5 prosentpoeng sammenlignet med 2020. Dette kommer fram i analyse Ideas2evidence har gjennomført på oppdrag fra IMDi.
Andra exempel inom samma tema
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
KHRS ApS – en servicevirksomhed inden for integrationsområdet
At hjælpe udsatte borgere og integrationsborgere med at få fodfæste på det danske arbejdsmarked. [...]
Utrikes födda kvinnors etablering
Jämställd etablering (ESF-Projekt) – Matchning från dag 1
Regeringen gav 2017 Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa en handlingsplan för hur myndigheten [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakade [...]
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Svenska för yrkesutbildade, Sfx
Svenska för yrkesutbildade är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Det ger också en m [...]