En säker hamn
Nyanlända som resurs för glesbygd, Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända, Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Kraftsamling för kommuner, myndigheter och tredje sektorn för att utveckla samarbetet vid flyktingmottagning och integration på Åland.
Målgrupp
Målgruppen för projektet är kvotflyktingar men också kommuner, myndigheter, näringsliv och tredje sektorn på Åland. Under åren 2015–2017 tog Åland emot ett 50-tal kvotflyktingar och under år 2018 kommer Åland att ta emot 26 kvotflyktingar, fördelat på tre kommuner och Mariehamns stad. Två av dessa kommuner tar emot kvotflyktingar för första gången.
Flyktingarna som vidarebosätts på Åland är i första hand kvotflyktingar som har fått asyl vid ankomsten. Det finns ingen mottagningscentral eller flyktingboende på Åland, så asylsökande personer finns på Åland enbart i ett begränsat antal.
Förväntat resultat
Projektet strävar till att Åland på sikt kan erbjuda likvärdiga möjligheter till flyktingmottagning oavsett placeringskommun. Förbättrade rutiner och kunskap inom Ålands hälso- och sjukvård kommer också att öka tillgängligheten och utformningen av vårdtjänster för kvotflyktingar. Lösningarna som kommer tas fram under projektets gång kommer därav att vara präglade av Ålands särskilda omständigheter, d.v.s. glesbygd i skärgårdsmiljö med liten befolkning. Möjligheter till flexibilitet är viktiga i det lilla ö-samhället och därför förväntas effekterna av projektet bli framförallt lokala.
Beskrivning av insatsen
Åland har 29 489 invånare fördelade på 16 kommuner, inklusive Ålands enda stad – Mariehamn. De åländska kommunerna är bland de minsta kommunerna i Finland och har små resurser för att utveckla gemensamma modeller för mottagning av kvotflyktingar. Projektets huvudsyfte är därför att förbättra mottagningsberedskapen på Åland för kvotflyktingar. Ett särskilt behov och fokus finns på att utveckla kunskap och tjänster inom hälso- och sjukvården. Projektet kommer även ta fram lättillgängligt informationsmaterial för kvotflyktingar samt material för yrkesverksamma, beslutsfattare och kommuninvånare. Därtill kommer projektet att genomföra samordnande insatser och fortbildningar samt utveckla modeller och rutiner för likvärdig service för kvotflyktingar på Åland.
Forskning/utvärdering
Projektet rapporterar halvårsvis till inrikesministeriet i Finland samt utvärderas kontinuerligt av en tillsatt styrgrupp. Styrgruppen består av representanter från Ålands landskapsregering, kommuner, myndigheter och tredje sektorn. Målgrupperna till projektet har även möjlighet att lämna feedback vid fortbildningar och evenemang.
Projektet pågår mellan 15.03.2018 och 14.03.2021 och finansieras av EU:s Asyl, migration och integrationsfond (AMIF), Ålands landskapsregering, Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), Mariehamns stad, Lemlands kommun och Finströms kommun.
Läs mer
Andra exempel inom samma tema
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
KHRS ApS – en servicevirksomhed inden for integrationsområdet
At hjælpe udsatte borgere og integrationsborgere med at få fodfæste på det danske arbejdsmarked. [...]
Integration av nyanlända barn och familjer
Baba – fordi far er vigtig!
Fonden for Socialt Ansvar fik i 2014 midler fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i D [...]
Utrikes födda kvinnors etablering
Jämställd etablering (ESF-Projekt) – Matchning från dag 1
Regeringen gav 2017 Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa en handlingsplan för hur myndigheten [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Hej främling!
Hej främling! är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser för alla med e [...]