Hej främling!
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Hej främling! är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser för alla med en önskan om innanförskap. Aktiviteterna främjar psykisk eller/och fysisk hälsa och skapar ett socialt sammanhang.
Teori och kunskap
Hej främling!s grundtanke är att idrott, kultur och friluftsliv utgör okomplicerade verktyg för att öka hälsa och innanförskap.
Målgrupp
Hej främling! riktar sig till både unga och äldre, såväl nyanlända som etablerade svenskar. Sedan en tid tillbaka är det extra fokus på att få fler kvinnor och barn/unga att hitta verksamheten.
Förväntat resultat
Genom att använda idrott, kultur och friluftsliv som hälsofrämjande insatser främjar man integrationen av utrikesfödda.
Kompetenser
Hej främling! välkomnar volontärer och initiativtagare som vill engagera sig i verksamheten. I dagsläget omfattar verksamheten ca 250 volontärer. Innan personer eller organisationen får ingå i verksamheten genomgår de en certifiering då man bland annat går igenom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter samt Hej Främling!s värdegrund. För att stimulera och utveckla initiativtagarna arrangeras löpande inspirationsdagar. Ett handledningsmaterial hållare på att tas fram.
Dokumentation
Verksamheten samlar initiativtagare som på ideell basis håller en aktivitet. Hej främling! certifierar initiativtagaren vilket kvalitetssäkrar värderingar, bemötande, inkludering och praktiska frågor gällande försäkring och målgruppsspecifika lärdomar. Ett par av verksamhetens större koncept är Inlöparna, löpträning och promenadgrupper, körsång, dans, yoga i olika former och fotboll med vänner. Det finns även grupper för biobesök, läsecirklar, pysselgrupper och spelkvällar. Våren 2020 omfattade verksamheten 19 anställda varav nästan hälften har erfarenhet av att själv ha varit nyanländ eller är i etableringsprocess.
Spridning och implementering
Hej främling! välkomnar volontärer och initiativtagare som vill bli aktiva. För att bli aktiv så hör man av sig till organisationen och därefter blir man kontaktad av en regional koordinator.
Deltagarens syn
Ingen brukarundersökning har gjorts men Hej främling! har samlat vittnesmål om vad verksamheten betyder för nyanlända. Här är ett vittnesmål:
”Jag minns den första gången jag var med i en aktivitet med Hej främling!. Vi träffades i stan och skulle åka till Storulvån för att ha ett skidläger där. Jag mötte ett helt gäng obekanta ansikten i stan, men när vi var framme i Storulvån kändes det som om vi var kompisar i flera år. Alla var så trevliga och positiva och jag kunde känna kraften som genomsyrade i gruppen. Kraften som gjorde att jag kom i närmare kontakt med Hej främling! efter lägret.”
Ekonomi
Hej främling! är en ideell verksamhet som är beroende av ekonomiska bidrag, donationer och sponsorer. LivA, Livskraft för unga vuxna i Asylprocess, är ett s.k. IOP, Idéburet Offentligt Partnerskap, mellan Östersunds kommun och Hej främling!. Avsikten är att bygga ”långsiktigt hållbara relationer” med civilsamhället som utgör en tredje sektor vid sidan om den kommunala organisationen och aktörerna på olika marknader.
Uppföljning av insatsen
Hej främling!s arbetssätt och mål stöds av forskning som utgår från ett preventivt hälsofrämjande arbete som nås genom inkludering, integrering och delaktighet. Verksamheten bygger på ett salutogent perspektiv där det bland annat framhålls att människor måste bli delaktiga i att stärka sina egna resurser och ges möjlighet att påverka sin egen situation. De kommunala beslutsorganen, olika myndigheter och hälso- och sjukvården skall i samverkan med varandra främja detta genom att skapa delaktighet för den enskilde. Här kommer även frivilliga organisationer, föreningar och civilsamhällets ansvar in, som genom sitt arbetssätt och engagemang kan skapa goda förutsättningar för nya ortsbor.
Vikten av att ha sin hälsa för att klara etableringen framhålls även av Stödplattform för migration och hälsa (MILSA), ett svenskt forskningsprojekt som studerar hälsa i migration.
Läs mer
Läs mer på organisationens hemsida: hejframling.se
Detta lärande exempel tillhör Tema:
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanländaAndra exempel inom samma tema
Integration av nyanlända barn och familjer
Baba – fordi far er vigtig!
Fonden for Socialt Ansvar fik i 2014 midler fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i D [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Kompis Sverige
Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas kunsk [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Med Hjerte For Arendal
Med hjerte for Arendal – et godt sted å bo for alle er et 4 årig prosjektsamarbeid mellom kommun [...]
COVID-19
Foreningen Nydansker
Foreningen Nydansker er etableret med det formål at gøre mangfoldighed til en ressource og gevinst [...]