Hej främling – hälsa för innanförskap
Hej främling är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser som är öppna för alla. Aktiviteterna främjar psykisk eller/och fysisk hälsa och skapar ett positivt socialt sammanhang.
Arrangör
Hej främling – en ideell förening
Sammandrag
Hej främling är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser som är öppna för alla. Aktiviteterna främjar psykisk eller/och fysisk hälsa och skapar ett positivt socialt sammanhang. Föreningen bjuder varje vecka in till cirka 50 olika aktiviteter inom idrott, friluftsliv och kultur på fler än 50 platser runt om i Sverige.
Målgrupp
Hej främling riktar sig fokuserat och uppsökande mot främst tre målgrupper: Boende i socioekonomiskt utsatta områden, ungdomar och unga vuxna samt personer i etablering. Cirka 65 procent av våra deltagare är nya i Sverige eller befinner sig i en etableringsfas. Även om vi arbetar fokuserat mot våra främsta målgrupper så är våra aktiviteter alltid gratis och öppna för alla. Det krävs ingen föranmälan, utrustning eller medlemskap för att delta, alla är välkomna.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Verksamheten är löpande och har som mål att genom öppna hälsofrämjande aktiviteter, bidra till att sluta hälsoklyftorna samt minska utanförskap och ensamhet i samhället.
Genom att tillgängliggöra hälsa för de målgrupper som står längst bort från organiserad idrott stärker föreningen hälsan hos de som behöver det som mest. Hej främling strävar efter att ha så låga trösklar som möjligt, därför är alla aktiviteter gratis och vi kräver inget medlemskap. Aktiviteterna bygger på deltagarnas vilja och engagemang, och det går alltid att vara med på sitt sätt. Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med. Aktiviteterna inkluderar idrottsaktiviteter såsom fotboll, löpning och yoga, kulturaktiviteter såsom körsång, handarbete och dans, samt friluftsaktiviteter.
Jag har hittat kompisar, jag fick mer trygghet och lär mig mer svenska.
Teori och kunskap
Hej främling ser hälsa som en grundförutsättning för att en person ska kunna ta sig an livets utmaningar och komma in i samhällsgemenskapen. En person som mår psykiskt och fysiskt bra har bättre förutsättningar för att vända utanförskap till innanförskap. Det menar föreningen leder till både livskraftiga individer och samhällen.
Hej främling startade 2013 på ett asylboende utanför Östersund. På boendet, som var en gammal militäranläggning beläget i ett skogsområde, fanns nyanlända med obehandlade trauman som levde avskärmade från resten av samhället. Genom att på plats ordna hälsoaktiviteter vände Hej främling ångest och ovisshet till gemenskap, livskraft och integration, vilket sparar på människors lidande såväl som samhällets resurser.
Grundprincipen idag är samma som då; att genom enkla hälsofrämjande aktiviteter stärka individers fysiska samt psykiska hälsa. Aktiviteterna utgår alltid från platsen där målgruppen bor. Verksamheten skapar positiva möten och nätverk mellan människor med olika bakgrund, vilket som en bieffekt underlättar både språkinlärning och jobbsökande för målgruppen.
Verksamheten vilar på FN:s grundläggande princip om allas lika värde och deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Hej främling jobbar också utifrån fyra olika metoder i sin verksamhet: ABCD-metoden, Design Thinking, Den tredje platsen och Credible Messenger. Metoderna säkerställer inkluderande, effektiva och användardrivna utvecklingsprocesser.
Kompetenser
Hej främling bjuder varje vecka in till cirka 50 aktiviteter runt om i Sverige. Aktiviteterna har startats upp av volontärer som brinner för en aktivitet som de vill dela med sig till andra. Det kan vara en privatperson, en grupp kollegor eller vänner, en förening eller ett företag som står för aktiviteten.
I dagsläget omfattar verksamheten cirka 150 volontärer. Innan en person eller organisation får ingå i verksamheten genomgår de en certifiering då volontären intygar att de står bakom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter samt Hej främlings värdegrund. För att stimulera och utveckla initiativtagarna arrangeras löpande inspirationsdagar.
Jag mår bättre för att Hej främling visar mig hur jag ska hitta ett jobb och lär mig att komma in i samhället.
Ekonomi
Hej främling är en ideell verksamhet med både volontärer och anställd personal. Organisationen finansieras av hälso- och integrationsfrämjande projekt och partnerskap med kommuner, länsstyrelser och myndigheter. Verksamheten finansieras även genom ekonomiska bidrag, donationer, sponsorer och partnerskap med näringslivet.
Utvärdering, studier och monitorering
Ett externt företag genomförde under 2022 en samhällsekonomisk analys av två insatser som genomförts av Hej främling på uppdrag av Östersunds kommun. Analyserna visar att verksamheten, som ska ses som en förebyggande insats som bryter utanförskap, sparar miljoner kronor varje år åt kommun och samhället i stort.
Den första insatsen omfattade 14 individer i utanförskap. 10 av dessa 14 personer arbetar nu heltid på osubventionerade anställningar. Enligt den samhällsekonomiska analysen ger investeringen kommunen 350 tkr varje år som varje individ arbetar, alltså 3,5 Mkr per år.
Den andra insatsen som analyserats omfattar 400–500 individer bestående av unga och unga vuxna. Kommunens investering är ca 1,9 Mkr per år – vilket ska jämföras med den beräknade samhällsekonomiska besparingen som för kommunen beräknas vara cirka 11 Mkr per år. Samhällets lönsamhet beräknas vara hela 35 Mkr per år. För kommunen beräknas investeringen vara lönsam efter 5 månader, för samhället redan efter 2,5 månad. Analyserna finns att ta del av i sin helhet på hejframling.se/om-oss.
Hej främling genomför även en egen årlig deltagarundersökning. I den mäter föreningen deltagarnas upplevelse av hur den egna hälsan förändrats genom Hej främlings aktiviteter. I mätningen anger en överväldigande majoritet att den egna hälsan förbättrats genom föreningens aktiviteter (87 procent). En bieffekt är att många av de som är nya i Sverige även anger att de lärt sig mer svenska (83 procent) och fått jobb (25 procent) genom de nätverk som aktiviteterna ger.
På frågan om någon av människorna deltagarna träffat genom Hej främling blivit en ny vän svarar 85 procent att de funnit minst en ny vän. Deltagarundersökningen går att ta del av i Hej främlings årliga effektrapport, Hej-effekten, som går att läsa här: hejframling.se/om-oss.
Med väldigt enkla ord kan jag säga att Hej främling har varit en stor hjälp till många asylsökande och invandrare som hade väldigt svårt att komma in i samhället och som inte kände till hur man kan ta hand om sin hälsa. God bless Hej främling.
Lärdomar och spridning
Sedan starten i Jämtland 2013 har Hej främling etablerat sig i flertalet regioner i Sverige. Idag finns verksamhet i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen, Stockholm, Kronoberg, Halland, Västra Götaland, Stockholm och Skåne.
Hej främling utbildar och arrangerar workshops om föreningens metoder och arbetssätt, något som organisationen har gjort nationellt såväl som internationellt. Personer som vill prova på någon av föreningens aktiviteter kan ta del av dessa på hejframling.se/aktiviteter. Den som själv vill bidra med en aktivitet finner mer information på hejframling.se/bidra.
Läs mer och kontaktinformation
Webb: https://hejframling.se
Mail: info@hejframling.se
Texten har publicerats 29.11.2024