Fuldført
Webinar: Segregation, smittspridning och skilda livsvillkor – myter möter forskning
Integration
Varför har pandemin drabbat invandrargrupper hårdast? Mediabilden och den politiska argumentationen i bland annat Danmark att smittspridningen och överdödligheten i utsatta bostadsområden beror på bristande språkförståelse och kulturella skillnader mellan invandrargrupper och majoritetsbefolkningen visar sig sakna stöd i forskningen.
I en ny studie från Nordiska ministerrådet pekar man på flera bakomliggande faktorer som sammantaget orsakat den höga infektionsnivån och överdödligheten i områden med stor andel utrikesfödda. Snarare än språksvårigheter och kulturell bakgrund har strukturella faktorer och ojämlikhet spelat in. De här faktorerna försvårar och i vissa fall omöjliggör för invånarna att följa riktlinjerna. Till exempel är rekommendationerna att ”isolera sig och stanna hemma om man är sjuk” och “arbeta hemifrån” omöjliga att följa om man är trångbodd eller arbetar inom gig-ekonomin eller vård-, transport och servicesektorn.
Vid webbinariet kommer forskarna från Nordregio att presentera fynden och därefter låter vi representanter från invandrartäta områden i Norden kommentera rapporten och dela med sig av sina erfarenheter av pandemin. Vi avslutar med ett panelsamtal med representanter från myndigheter i de nordiska länderna med ansvar för att motverka boendesegregationen. Vilka lärdomar drar man inför kommande pandemier och inför framtiden?
Program
13.00 Välkommen
Åsa Ström Hildestrand och Helena Lagercrantz, Nordregio
13.05 Om nordiskt samarbete om integration
Kristin Marklund, Nordens välfärdscenter – www.integrationnorden.org
13.10 Presentation av rapporten – slutsatser, lärdomar och rekommendationer
Hjördís Rut Sigurjónsdóttir och Sandra Oliveira e Costa, Nordregio
13.30 Paneldiskussion – Vad tycker de boende själva? Stämmer bilden i rapporten? Vad kan civilsamhället göra mer för att förbättra pandemihanteringen och minska utanförskapet? Vilka åtgärder krävs på nationell nivå?
Helena Hede och Fardosa Omar, Folkets Hus Rinkeby, Sverige
Mai-Britt Haugaard Jeppesen, Bydelsmødre, Danmark
Mariama Dafae, Drammen sanitetsforening, Norge
14.00 Paneldiskussion – Vilka lärdomar drar myndigheterna inför kommande kriser? Vilka åtgärder planeras nu för att minska utanförskapet och öka jämlikheten? Vilka är de största hindren?
Anders Kessling, Delegationen mot segregation, Sverige
Jaana Nevalainen, Miljöministeriet, Finland
Thor Indseth, Folkehelseinstituttet, Norge
14.30 Avslutning