“Vi måste få bukt med de uppgjorda fotbollsmatcherna”

Spel

Nanette-Marie Forsström /frilansjournalist, Outhouse Media
Publicerad 16 nov 2017

Vadslagning inom idrotten blir allt vanligare. Ungefär en sjundedel av fotbollsindustrins vinstmedel uppskattas härstamma från vadslagning. Samtidigt fortsätter bevisen på uppgjorda matcher tynga branschens rykte. Professor Daníel Thór Ólason från Islands universitet målar upp en domedagsprofetia om man inte får bukt med problemet.

– Att göra upp matcher är ett finansiellt brott. Om åskådare, sponsorer och medier börjar tro att matcher är iscensatta kan det leda till minskat intresse, och i förlängningen märkbart minskade intäkter. Det skulle betyda slutet för fotbollen. Men det är en domedagsprofetia, alldeles så långt går det nog inte.

Daníel Thór Ólason har ett ganska nyväckt intresse för ämnet. I fjol publicerade han en undersökning om uppgjorda matcher inom isländsk fotboll tillsammans med forskarassistent Hafrún Kristjánsdóttir och doktoranderna Kristján G. Óskarsson och Tryggvi Einarsson.

I studien frågade de professionella fotbollsspelare om de sysslar med vadslagning, och i så fall om de slår vad om spel i sin egen division.

Undersökningen visade att de flesta slår vad om fotboll, och att omkring 20 procent till och med slår vad om sina egna matcher. Det här gör uppgjorda matcher möjliga.

– Ingen spelare erkände att han skulle sysslat med att göra upp matcher, men så är det ju också brottsligt. Vi frågade också om de kände till lagkamrater som gjort upp om resultat på förhand, och 1 till 2 procent sa att de kände till sådana fall, säger Ólason.

Dessutom vägrade många helt och hållet att svara på enkäten. Intressant är också att de professionella fotbollsspelarna på Island har en klausul i sina kontrakt, som förbjuder dem att delta i vadslagning inom fotboll.

– Antingen tar de inte förbudet på allvar eller så känner de inte till klausulen, konstaterar Ólason.

Daníel Thór Ólason forskar i internetspelande, stress och beteendemässiga beroenden. Foto: Jessica Gustafsson.
Daníel Thór Ólason forskar i internetspelande, stress och beteendemässiga beroenden. Foto: Jessica Gustafsson.

Organiserade brottsligor inblandade

Enligt Daníel Thór Ólason visar utredningar att det är en lukrativ affärsverksamhet för olika syndikat inom organiserad brottslighet att göra upp om matcher. Till exempel i Finland manipulerades bevisligen över 20 matcher inom Tipsligan och Ettan år 2011.

Bakom alla de här fallen stod en man från Singapore med kopplingar till ett asiatiskt syndikat. Syndikatet har under årens gång manipulerat hundratals matcher världen över.

Dels hade enskilda spelare tagit emot mutor, dels hade vissa fotbollsklubbar tagit emot pengar som bland annat användes till att köpa spelare. För tillfället utreder också det finska Bollförbundet om två av fotbollslaget Kokkolan Pallo-Veikots matcher tidigare i höst har manipulerats.

Enligt Ólason är det ändå omöjligt att veta hur utbrett problemet är.

– Vi känner bara till de fall som har upptäckts – de framgångsrika fallen får vi ju aldrig nys om. Men uppskattningar tyder på att ungefär en procent av alla europeiska matcher är uppgjorda på förhand.

Siffran härstammar från bolaget Sportradar som analyserar sportresultat världen över.

Involverar ofta flera spelare

Hur går det då till när man gör upp om en match på förhand? Vanligtvis är flera spelare involverade för att öka chansen att uppnå det önskade resultatet. Domarna har störst makt över slutresultatet.

Det är ändå enklare att göra upp om en enskild händelse inom en match – till exempel vilket lag som får matchens första inkast eller offside. Vill man påverka slutresultatet måste man vanligtvis muta flera spelare.

– Tippningsagenterna kan dra tillbaka ett vad om någonting mystiskt verkar vara på gång. Då får alla som satsat pengar på matchen tillbaka sina insatser, berättar Daníel Thór Ólason.

Den organiserade brottsligheten är mest intresserad av att påverka matchernas slutresultat, eftersom det är där det rör sig mest pengar.

”Häng ut dem i medierna”

Daníel Thór Ólason räknar upp flera olika sätt att få på bukt med brottsligheten. Å ena sidan borde staten se till att det definieras som brottsligt enligt straffrättslagarna att göra upp om matcher.

Å andra sidan kunde idrottsklubbarna vara mer initiativrika och öka medvetenheten om problemet. Ólason föreslår vidare att proffsidrottarnas kontrakt skulle innehålla tydliga förhållningsregler och etiska klausuler. Sanktionerna borde vara strikta och förövarna borde hängas ut i offentligheten.

– Visst jobbar förbunden aktivt med att utveckla program för att motverka det här. Det handlar bland annat om övervakning och utbildning – det ska leda till konsekvenser om man sysslar med matchfixing. Men jag är rädd för att klubbarna inte gör tillräckligt, säger professor Daníel Thór Ólason.

Nordens välfärdscenter arrangerade en internationell konferens om gambling i Helsingfors 6 till 7 november 1st Gambling Policy Conference: Global Prospects, Nordic Perspectives där Daníel Thór Ólason deltog.

 

 

 

FacebookXLinkedInEmailPrint