Utan spelregler – mobilspelandets vilda västern

Spel

Nanette-Marie Forsström/frilansjournalist, Outhouse Media
Publicerad 9 nov 2017

Appar som plingar till stup i kvarten. Med ett klick har du fyllt på ditt konto, utan att ens ta fram plånboken. Du kan spela var som helst och när som helst – i lunchkön, under ett tråkigt jobbmöte – bara en stund eller längre. Det här är verkligheten då spelindustrin har flyttat in i smarttelefoner och sociala medier.

En som har granskat problematiken kring mobilspelandet närmare är sociologiprofessorn Gerda Reith från universitetet i Glasgow. Hon ser vissa tydliga skillnader mellan mobilspelande och annat spelande på nätet.

– Du spelar annorlunda. Du kan göra det var som helst och det är en integrerad del av din vardag. Spelandet är mer dynamiskt och snabbare än tidigare. Industrin talar om ”snacking”, på svenska ungefär ”äta mellanmål”. Du kan göra det samtidigt som du gör någonting annat – bara för en minut när du väntar på ditt kaffe.

Mer skadligt på mobilen

Den totala omsättningen från mobilspel har ökat stadigt under det senaste årtiondet. Det här beror delvis på den allt snabbare speltakten och ökade räckvidden.

– Under de senaste sju, åtta åren har spelindustrin investerat kraftigt i plattformar som mobiltelefoner, surfplattor och sociala medier. Det här har lett till att mobilspelandet har ökat dramatiskt, berättar Gerda Reith.

Så här långt har mobilspelarna redan lagt ut omkring 100 miljarder dollar på spelande bara i år. Enligt Reith är det problematiskt att mindre bemedlade spelare i Afrika söder om Sahara står för största delen av de här intäkterna.

Intäkter som sedan kanaliseras vidare till att stöda samhällen och konsumenter i västvärlden. Gerda Reith menar dessutom att spelande på mobilen har konstaterats leda till mycket värre problem än annat spelande. Det är visserligen relativt få studier som i dagens läge koncentrerar sig specifikt på mobilspelande.

De studier som har gjorts visar ändå att mobilspelandet har lett till problem för största delen av dem som söker sig till spelklinikerna för att få hjälp med sitt beroende.

Förlängning av personligheten

Reith betonar särskilt personaliseringen av spelen som en ny trend. Telefonen, där spelandet äger rum, innehåller samtidigt en massa personlig information: foton, musik, meddelanden och bankinfo. Då vi, ofta omedvetet, delar med oss av personlig information plockas den upp av spelindustrin och används för att skräddarsy vår spelupplevelse.

– Spelandet blir som en förlängning av det egna jaget och intimt på ett annat sätt. Spelen är designade för smarttelefoner och länkade till sociala medier, där spelandet är interaktivt, säger Gerda Reith.

Reith ser det här som en finkänslig frestelse, där bolagen diskret manipulerar bilden av spelande med hjälp av innehåll i sociala medier. Samtidigt marknadsför de sig själva med hjälp av innehåll som delas av användarna.

– Spelbolagen kastar bara ut en liten krok och följarna gör resten av jobbet. De engagerar sig, kommenterar innehållet och sprider det vidare. Det är en väldigt organisk typ av marknadsföring, och väldigt effektiv.

Innehållet behöver inte ens uppmana till spelande, men redan synligheten i sig ökar konsumenternas medvetenhet om varumärket.

Vilda västern

Mobilspelens tillgänglighet och den skadliga effekt de kan ha – vare sig det handlar om beroende, skuldsättning eller psykosociala problem – gör att det behövs lagstiftning som reglerar marknaden.

– Allt spelande måste regleras, men det här kan vara en svårare nöt att knäcka än annat spelande. Hur reglerar man någonting som är i ständig rörelse och på så sätt faller utanför nationell lagstiftning? Vi har heller aldrig tidigare haft en situation där spelbolagen kan chatta med användarna som vänner och infiltrera sociala nätverk, påpekar Gerda Reith.

En annan problematisk fråga är det användargenererade innehållet som skapas på spelbolagens initiativ. Det är väldigt svårt att reglera användarnas eget innehåll i sociala medier. I det här fallet är bolagens marknadsföring inbakad i innehållet och skapad tillsammans med användarna eller spelarna.

– Borde det här vara upp till varje enskild användare, eller borde det finnas gränser? Om folk engagerar sig i till exempel en twitterdiskussion, hur begränsar man den?

Enligt Reith har spelindustrin visat att den inte kan reglera sig själv – precis som när det gäller andra riskabla råvaror, som tobak, alkohol eller droger, fungerar det inte, konstaterar hon.

Trots att spelindustrin bevisligen fått upp ögonen för mobilspelens potential, finns det i dagens läge knappt någon forskning i ämnet, och inte någon reglering överhuvudtaget.

– Det här betyder däremot inte att vi inte borde reagera. Mycket av det vi befarar har inte hänt än, men forskarna kunde för en gångs skull vara ute i tid, säger Gerda Reith.

Nordens välfärdscenter arrangerade en internationell konferens om gambling i Helsingfors 6-7 november 1st Gambling Policy Conference: Global Prospects, Nordic Perspectives där Gerda Reith deltog.

 

 

FacebookXLinkedInEmailPrint