Segregation i Norden – om inkludering, unga och politik
Bostad, Sociala insatser
10 okt 2019
De nordiska länderna är lika varandra på många sätt. De är glesbefolkade välfärdsstater som domineras av små och medelstora städer. Även om det är möjligt att tala om en nordisk välfärdsmodell så finns det skillnader i bostadspolitik och efterkrigstidens stadsutveckling som gör det nordiska sammanhanget särskilt intressant.
Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om uppdelning utifrån socioekonomisk status, etnicitet eller demografi. En segregerad bostadsmiljö kan ses som ett symtom på sociala orättvisor i vidare bemärkelse. För att förebygga segregationen pågår en mängd olika initiativ i de nordiska länderna. Samtidigt vet vi att det finns skillnader i känslan av inkludering mellan olika grupper i samhället. Det kan också se olika ut på olika geografiska platser i de nordiska länderna.
Den 3 april 2019 arrangerade Nordens välfärdscenter en heldagskonferens kring segregation och ungas inflytande tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vi fick bland annat höra hur de nordiska länderna arbetar för att bryta segregationen och unga beskriva sina möjligheter till social inkludering och hur de ser på sina hinder och möjligheter att leva de liv de vill leva. Tillsammans diskuterade vi hur vi kan göra politik av den kunskap som finns och åstadkomma förändring. I den här skriften kan du läsa om dagen.