Nordiskt samarbetsmöte kring ensamkommande barn och unga
Integrering
18 des 2020
Den här konferensrapporten samlar erfarenheter som presenterades vid ett samverkansmöte med nordiska myndigheter, politiker och forskare i september 2020. Den har fokus på fyra områden som är aktuella för ensamkommande barn och unga i Norden: psykisk ohälsa, flickors särskilda situation, ensamkommande som försvinner samt vad som händer när ensamkommande barn fyller 18.
Sedan 2016 finns det ett samarbete om flyktingar och immigranters integration mellan de nordiska länderna. Nordiska ministerrådet står för initiativet och en av de satsningar som har startat är projektet Nordisk samverkan om integration. Syftet med projektet är att länderna ska utbyta erfarenheter och förbättra insatser för olika grupper.
Som en del av projektet arrangerades ett nordiskt samverkansmöte 2017 för departement och myndigheter i Norden, om ensamkommande barn och unga. I september 2020 arrangerades ett nytt möte av Nordens välfärdscenter, denna gång i samarbete med Socialstyrelsen i Sverige. Här sammanfattas de erfarenheter och den forskning som presenterades vid samverkansmötet.
Vid mötet presenterades även en sammanställning av de frågeformulär som skickades ut till myndigheter och departement i februari 2020. Här kan du ta del av sammanställningen