Ny rapport motverkar myter och höjer kunskapsnivån om integrationsfrågor
Migration & utveckling, Arbete, Utbildning
22 mar 2018
Få områden är så debatterade och infekterade som integrationsområdet. Anekdotiska fakta blandas med mer eller mindre medvetna felaktigheter. På Nordens Dag, den 23 mars lanserar vi en specialutgåva av State of the Nordic Region 2018 med fakta och harmoniserad statistik om migration och integration av nyanlända i Norden.
En väl fungerande integrationspolitik måste utgå från tillförlitliga uppgifter.
– Enbart med korrekt data finns det möjlighet att maximera fördelarna – och minimera kostnaderna för de senaste årens flyktingmottagande. Det är viktigt både ur ett ekonomiskt och ett humanitärt perspektiv, säger Nordregio direktör Kjell Nilsson.
Rapporten innehåller bland annat data om hur många migranter som kommit till länderna, varifrån de kommit, hur många som är i arbete och hur de nya nordborna mår psykiskt och fysiskt.
Utmaningar och möjligheter
Fyrtio procent av kommunerna i Norden går back befolkningsmässigt varje år, vilket innebär att utgifterna växer samtidigt som skatteinkomsterna minskar. Dessutom riskerar den negativa befolkningstillväxten slå mot näringslivet som behöver arbetskraft för att kunna växa.
– Här kan de senaste årens flyktingmottagande utgöra en lösning, men det förutsätter att länderna lyckas tillvara ta nyanländas kompetens och erfarenheter. Genom en effektiv integrationspolitik kan vi förbättra människors liv och på sikt även stärka de nordiska välfärdsstaterna, säger Ewa Persson Göransson, direktör för Nordens välfärdscenter.
Fakta och analys
Rapporten består av tre delar:
Vad vet vi om de nya nordborna? Här beskrivs vilka migranterna är som kommit till Norden. Vi reder ut vad de olika begreppen betyder, tex flykting, arbetsinvandrare och asylsökande och vi ser närmare på vilka länder personerna kommer ifrån och hur deras skolbakgrund ser ut. I ett eget kapitel beskrivs gruppen ensamkommande barn och unga.
Det nya hemlandet: Här beskriver vi vilka regler som gäller för att kunna kvalificera sig för medborgarskap i de olika nordiska länderna och vad som händer efter att migranterna blivit en del av de nordiska befolkningarna. I rapporten jämför vi även de nyanländas psykiska och fysiska hälsa med den infödda befolkningens.
Vägen till arbete: I det här avsnittet lyfter vi situationen på arbetsmarknaden för de nya nordborna med en särskilt fokus på kvinnliga invandrare, samt representation av personer med utländsk bakgrund i statligt finansierad kultur i Norden.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024