Ny bog analyserer indvandringens historie i Danmark
Migration & utveckling, Arbete, Integration, Ukraina
26 apr 2024
Udgivelse fra ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed har særligt fokus på integrationen på arbejdsmarkedet.
ROCKWOOL Fonden har de seneste 30 år udgivet en lang række forskningsbaserede analyser af indvandringen og integration i Danmark.
Og fonden har netop sendt bogen ”Hvad vi ved om indvandring og integration – Forløbet fra 1980’erne til i dag” på gaden. Den søger i 20 kapitler at gengive historien om de seneste årtiers indvandring til Danmark og analyserer en lang række temaer i integrationsprocessen.
Indvandringen til Danmark og integrationen af nye borgere har været centrale emner for den danske befolkning, medierne og politikerne siden 1960’erne.
I kølvandet på en i dag meget omdiskuteret dansk udlændingelov fra 1983 og nogle samtidige flygtningekriser eksploderede interessen nærmest i 1980’erne og 1990’erne og medførte forandringer i den førte politik på området i Danmark.
‘Så aktuelt som nogensinde”
”Spørgsmålet om fornyet indvandring er i dag så aktuelt som nogensinde”, skriver forskningschef Jan Rose Skaksen fra ROCKWOOL Fondens forskningsenhed i bogens forord.
“Krigen i Ukraine har skabt nye store flygtningestrømme i Danmarks nærområde, og samtidig har argumenter om en vedvarende mangel på arbejdskraft yderligere aktualiseret temaet”, lyder det.
Bogen dykker blandt andet ned i livsforhold, valg af bosætning og ægteskabsmønstre. Og den undersøger spørgsmålet om indvandreres overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne.
Læs bogen (på dansk)
Fokus på arbejdsmarkedet
Et særligt, gennemgående tema er integrationen på arbejdsmarkedet. Bogen analyserer faktorer, der fremmer eller hæmmer tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Ved udgangen af 2022 var godt 180.000 ikke-vestlige indvandrere i arbejde i Danmark, og det er det højeste tal nogensinde.
Det har bragt den såkaldte beskæftigelsesfrevens for gruppen op på 58,3, mens den er 75,3 procent for etniske danskere. Ikke-vestlige indvandrerkvinder har især job indenfor rengøring, hotelvirksomhed og i plejesektoren, mens mændene generelt havner i industrien.
Det fremgår også af analysen, at to tredjedele af fremgangen i beskæftigelsen mellem 2013 og 2019 stammer fra indvandret arbejdskraft.
Foto: Martin Thaulow
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024