Fuldført
Nordiskt utbyte av kunskap inom missbruksvården
Folkesundhed
Nordens välfärdscenters projekt Nordiskt utbyte av kunskap inom missbruksvården (NoLoM) avslutades hösten 2016. NoLoM var ett jämförande forsknings- och utvecklingsprojekt om missbruksbehandling på lokal och regional nivå. Syftet har varit att skapa innovation och utveckling i missbruksvården.
Den ökade konsumtionen av rusmedel har satt större press på missbruksvården, samtidigt som resurserna är allt mer begränsade. I alla nordiska länder har man ställt sig frågan hur missbruksbehandlingen och vårdresurserna kan organiseras bättre.
I projektet har man jämfört och kartlagt organisering, utformning och resultat av tjänster i fyra nordiska kommuner (Århus, Stavanger, Umeå, Helsingfors/Esbo).
I forskningsdelen av projektet ställdes frågor om vilka effekter dagens system har på folkhälsan och välfärden. Hur kan man organisera och utveckla tjänsterna i kommunerna för att förbättra kvaliteten och tillgängligheten?
Målet med projektet
Syftet har varit att jämföra de lokala lösningarna och verka för god praktik inom ramen för olika nationella och regionala villkor. Målet är att utvecklingen av behandlingssystem i framtiden styrs mera av kunskap än av redan etablerade institutioner, problemdefinitioner, traditioner eller tillfälligheter.
Projektet uppdelades i tre delprojekt som fokuserade på följande målgrupper:
- Unga personer i 16-17 års åldern med ett omfattande missbruk
- Personer med dolt alkoholmissbruk
- Klienter som avbryter substitutionsbehandling
Rapporter
Folkesundhed
8 sep 2016
Lokalt nytänkande inom missbruksvården
Under ett par år har Nordens välfärdscenter understött utbyte av lokal kunskap inom missbruksvården. Forskare och praktiker f [...]