Ny publikation om äldre och alkohol
Folkesundhed
26 nov 2018
Dagens 50-70-åringar dricker mer eller oftare än personer i 40-års åldern och också de äldsta åldersgrupperna dricker mer i jämförelse med tidigare generationer. Det visar flera nordiska dryckesvaneundersökningar. Den växande alkoholkonsumtionen förväntas resultera i ett större antal alkoholrelaterade skador och det i sin tur innebär utmaningar för äldreomsorgen, missbruksvården, social- och hälsovården och mentalvårdstjänsterna.
Nordens välfärdscenters nya publikation Äldre och alkohol – Om utmaningarna inom äldreomsorgen i Norden granskar på vilket sätt den nordiska äldreomsorgen har förberett sig för dessa utmaningar. I publikationen lägger vi fokus på alkohol som en av de centrala utmaningarna för såväl förebyggning av problematiskt bruk som för våra vård- och omsorgssystem i Norden. Vilka utmaningar stöter äldreomsorgen på i hemvården, i äldreboenden och i vårdhem? Hur väl passar äldre med missbruksproblem in i de stöd- och omsorgsstrukturer som finns idag i Norden?
Krav på kostnadseffektivitet
Vården av äldre i de nordiska länderna präglas av krav på kostnadseffektivitet. En pressad tidtabell gör att det ofta inte finns tid för oväntade sysslor, varken inom institutions- och sjukhusvården eller i samband med hemvårdens hembesök. Äldre med missbruksproblem passar sällan in i den standardiserade vårdstrukturen och det uppstår ständigt situationer där de professionellas yrkeskunskap, arbetssäkerhet och personliga resurser prövas.
I de nordiska länderna finns det olika typer av riktlinjer för alkoholkonsumtion men gemensamt för riktlinjerna är att de baserar sig på att den som dricker är en frisk vuxen i arbetsför ålder. Riktlinjer för den generella vuxenpopulationen beaktar exempelvis inte äldre personers lägre alkoholtolerans eller bruk av mediciner. Bristen på riktlinjer och samlad kunskap om hur alkoholrelaterade situationer bland äldre skall hanteras betyder att den individuella vårdarens kompetens och erfarenhet blir särskilt viktiga. Frågan är hur många nordiska kommuner det finns som har jobbat strukturerat med sådana insatser.
Rätt till hälsofrämjande insatser
Förebyggande och hälsofrämjande arbete riktas fortfarande till stor grad till barn och unga och i viss mån till personer i arbetsför ålder. I publikationen lyfter vi fram att också äldre är autonoma och handlingskraftiga individer som skall ses som en betydande resurs för samhället även när de inte längre deltar i arbetslivet. Äldre har både nytta av och en rätt till hälsofrämjande insatser som stärker deras kapacitet att fortsätta leva självständiga liv så länge som möjligt.
Ladda ner eller läs online Äldre och alkohol – Om utmaningarna inom äldreomsorgen i Norden
Beställ Äldre och alkohol – Om utmaningarna inom äldreomsorgen i Norden