Nordiska välfärdsmodellen mår bra
Velfærdspolitik
8 dec 2021
I Norden har vi en gemensam syn på vad den nordiska välfärden är. Det har länge handlat om gemensamma värderingar i synen på policies och tillgänglighet av tjänster och service. Men synen har splittrats på några områden. Det råder exempelvis stor olikhet i hur länderna hanterar förekomsten av offentliga och privata aktörer inom välfärdsområdet.
I senaste numret av Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research, The Nordic welfare state’s value base and resilience: A status update, har ett antal skribenter i Norden tagit pulsen på en del områden inom den nordiska välfärden. Det handlar om institutionsvård för barn och unga, lotteriverksamhet, mottagandet av nyanlända flyktingar och den offentliga debatten om välfärdsstatens konstruktion. Ett budskap som tränger igenom texterna är att välfärd inte längre är en självklar offentlig angelägenhet – privata intressen har tagit klivet in i välfärdstjänstesektorn.
– När det gäller vem som ska leverera välfärdstjänster ser vi olika varianter i de olika länderna. I Norge och Danmark är det mest offentliga aktörer, medan Sverige och Finland är länder som gått över till en andel privata aktörer. säger Terje Olsen, redaktör för tidskriften och forskare vid Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskningi
Modellen behöver förändras
Den nordiska välfärdsmodellen mår bra, konstaterar skribenterna. Men modellen kommer att behöva förändras om den inte ska stelna utan kunna föras vidare. Förändringar i välfärdsmodellen är uttryckt for politisk vilja och politiska prioriteringar.
– Här finns många diskussioner, mycket man är för eller emot, säger Terje Olsen.
Gästredaktörer för senaste numret av Nordisk välfärdsforskning | Nordic Welfare Research har varit t Matilda Hellman och Anna Alanko, bägge vid Helsingfors universitet.
Relaterede nyheder
Velfærdspolitik
27 sep 2023