Det nordiska funktionshinderssamarbetet under 2019
Handicap
1 apr 2020
Viktiga rådsmöten, en bok om att leva med funktionshinder nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, ett FN-möte samt ett nytt projekt om barn och unga och delaktighet. Det och mycket mer kan du läsa om i årsrapporten från Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder.
Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder är ett rådgivande organ för Nordiska ministerrådet när det gäller frågor som rör funktionshinder. Rådet startades 2013 och består av experter från Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige samt Grönland, Färöarna och Åland.
Några teman som funktionshindersrådet har tagit initiativ till att arbeta med genom åren är till exempel Barn med funktionsnedsättning, Bryt tabut – om sexuella trakasserier och funktionshinder, Forskning om funktionshinder samt ledarskap och funktionshinder.
Ny vision antogs
Under 2019 hölls två möten, ett i Reykjavik och ett i Stockholm. Båda i nära samarbete med det isländska ordförandeskapet. Vid Nordiska rådets session i oktober presenterade Nordiska ministerrådet för funktionshinderssamarbetet sitt arbete för parlamentarikerna i Nordiska rådet.
För första gången nominerades år 2019 en bok som handlar om att leva med funktionshinder till Nordiska rådets litteraturpris. Författaren, Jan Grue, lever själv med en funktionsnedsättning och i årsrapporten berättar han själv hur det är.
Under 2019 antog det nordiska samarbetet en ny vision. År 2030 ska Norden vara den mest integrerade och hållbara regionen i världen. Det gröna, konkurrenskraftiga och socialt hållbara Norden är vägen dit. Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder har till uppgift att bidra till det nordiska samarbetets alla verksamheter för att främja inkludering. Därför arbetar Funktionshindersrådet nu systematiskt för att bidra så effektivt som möjligt i arbetet med visionen och med ministerrådets olika verksamheter och politikområden.
Läs om detta och mycket mer i Funktionshindersrådets årsrapport för 2019.