Fuldført
Velfærd i tyndt befolkede områder – Organisering af social- og sundhedstjenester
Velfærdspolitik
En av de största utmaningarna i glest befolkade områden i Norden är att kunna rekrytera och behålla personal inom socialtjänst och vård. Behoven och utmaningarna är stora. Samtidigt finns det goda lösningar som bidrar till en hållbar välfärd i glest befolkade områden. Om detta handlar den digitala konferensen Velfærd i tyndt befolkede områder – organisering af social- og sundhedstjenester.
När forskare, praktiker och beslutsfattare talar om utmaningarna i nordiskt glest befolkade områden hamnar ämnen som personalkompetens, rekrytering och vidareutbildning samt organisering av socialtjänst och vård i fokus. Det är också fokus för den digitala konferensen Velfærd i tyndt befolkede områder – organisering af social- og sundhedstjenester.
Enhetschef Martin Olauzon från Tillväxtverket i Sverige presenterar regeringsuppdraget och rapporten Landsbygders kompetensförsörjning. Rapporten presenterades våren 2020.
Rapporten visar bland annat att det är i avlägset belägna landsbygdskommuner som bristerna inom hälso- och sjukvård är som störst. och att det på sikt är ett hot mot regional utveckling. Matchningen fungerar också sämre i landsbygderna, det vill säga att en mindre andel personer har ett yrke som matchar deras utbildning.
Modell för rekryteringsarbete
Det finns nordiska initiativ som gör skillnad och som kan vara lösningen för många kommuner. Divisionsdirektör från norska Helsedirektoratet, Norge och arbetade tidigare på Norwegian Centre for Rural Medicine presenterar verktyget Making it work.
Make it work är en modell för att arbeta systematiskt med att rekrytera och behålla av nyckelpersonal för välfärdstjänster i glest befolkade kommuner. Helen Brandstorp har bland annat arbetat med tre norska kommuner, Meløy, Odda och Årdal, tre kommuner. De har sedan länge haft stora utmaningar att rekrytera och behålla nyckelpersoner, framför allt läkare. Make it work har använts i Sverige, Norge, Grönland, Färöarna, Skottland, Nordirland och Irland.
Konferensen Velfærd i tyndt befolkede områder – organisering af social- og sundhedstjenester är ett heldagsarrangemang. Andra teman som berörs under dagen handlar om organisatoriska initiativ och innovation inom tjänsteleverans av offentlig sektor och användning av digitala lösningar och välfärdsteknik.
Effekt av distanslösningar
Särskilt inbjudna är representanter från nordiska nationella kommunförbund – både för att presentera exempel på vad som görs i det egna landet och för att delta i ett fördjupande samtal.
I ett annat samtal lyfter konferensen frågan om vilken effekt och påverkan distanslösningar inom offentlig sektor har på rekrytering och kompetensförsörjning i glest befolkade områden. Då deltar bland andra representanter från tre regioner: Eksote i Finland, Nordjylland i Danmark och Sogn og Fjordane i Norge.
Detta och fler punkter kan du läsa om i programmet för dagen. Moderator för dagen är Morten Hyllegaard. Han arbetar med organisations- och ledarskapsutveckling i offentlig sektor över hela Skandinavien och deltar ofta i sammanhang kring utveckling av välfärd.
Nordens välfärdscenter organiserar konferensen i samarbete med Nordregio och Glesbygdsmedicinskt centrum. Den ingår i Nordiska ministerrådets ordförandeskap år 2020 för Danmark, Grönland och Färöarna.