Avgränsningar och disposition
Eftersom brukarinflytande som forsknings- och praktikområde är så pass mångfacetterat, mångskiftande och därmed i det närmaste oöverskådligt, har det varit nödvändig att göra vissa avgränsningar i arbetet med den här kunskapssammanställningen.
För det första diskuteras brukarinflytande i rapporten i förhållande till utsatta vuxna inom det sociala området, vilket innebär att den omfattande litteratur som fokuserar på andra målgrupper – som barn och äldre – inte inkluderats i sammanställningen. En annan avgränsning är att rapporten baseras på enbart nordiska publikationer och förhållanden. Kunskapssammanställningens empiriska delar har därför begränsats till nordisk litteratur publicerad mellan 2010 och 2022.
I rapporten används fortsättningsvis begreppet brukarinflytande, trots att det är nära förbundet med andra liknande och ibland överlappande begrepp, såsom patientinflytande, brukar- och patientmedverkan, medbestämmande, aktiv involvering eller brukar- och patientdelaktighet. Valet att använda brukarinflytande följer av uppdragets utformning, även om detta kan ha påverkat representationen av de nordiska ländernas bidrag till resultat och slutsatser eftersom de använder olika begrepp i olika omfattning.
En annan viktig avgränsning är att urvalsförfaranden som dessa rymmer ett stort mått av subjektivitet och kvalitativa bedömningar. Rapporten gör inte anspråk på en objektiv eller fullständig bild över aktuell kunskap om brukarinflytande i Norden. Resultat och slutsatser baseras på data som erhållits genom avgränsningar och författarens kvalitativa bedömningar av det empiriska materialet.
De målgrupper som avses i rapporten benämns brukare. Begreppet är omtvistat, delvis på grund av att det uppfattas signalera underordning och en passiv mottagarroll i förhållande till professioner och olika välfärdsorganisationer. Det kan även finnas stora skillnader i själva innebörden av att vara brukare, beroende på från vilken del av välfärdssektorn personer erhåller stöd, samt hur omfattande behovet av stöd och hjälp är. Mot bakgrund av den vida målgrupp rapporten fokuserar på, och att rapportens huvudsakliga studieområde är brukarinflytande som sådant, avser begreppet brukare i det här sammanhanget vuxna på det sociala området som på något sätt är mottagare av stöd- och hjälpinsatser inom sociala hälso- och välfärdssektorn.
Kunskapsöversikten består av sju kapitel. Det inledande kapitlet beskriver rapportens syfte och frågeställningar. Kapitel två ger en bakgrund till brukarinflytande som fält och introducerar olika perspektiv, aspekter och kanaler för brukarinflytande. I kapitel tre beskrivs metod och tillvägagångsätt, bland annat hur information och data om brukarinflytande insamlats och bearbetats. Kapitel fyra, fem och sex är rapportens resultatkapitel som redogör för policy och praktiska initiativ i de nordiska länderna, metoder och målgrupper samt effekter, motiv och vilka kunskapsbidrag som framträder i den nordiska forskningen om brukarinflytande. I rapportens sjunde och sista kapitel sammanfattas rapportens huvudsakliga resultat och kunskapsbidrag. Avslutningsvis identifieras ett antal kunskapsluckor och utvecklingsområden i det fortsatta arbetet för stärkt brukarinflytande i Norden.