Nationale erfaringer med afhængighedsbehandling i Grønland: Evaluering af Allorfik
AlkoholJulie Flyger Holflod, postdoc ved Forskningsenhed for Psykiatri ved Syddansk Universitet og tilknyttet forsker ved Grønlands Universitet Publiceret 12 mar 2025
Allorfik, Grønlands nationale behandlingstilbud for afhængighed, har forbedret kvaliteten af behandling og tilgængelighed siden 2016. Julie Flyger Holflods nye ph.d.-studie fremhæver både succeser og udfordringer i indsatsen. I denne PopNAD-artikel opsummerer Flyger-Holflod de mest centrale resultater.
Åbningen i 2016 af et nyt nationalt ambulant behandlingstilbud for afhængighedsproblemer i Grønland skabte en unik mulighed for afhængighedsforskning. Det nye behandlingstilbud i Grønland, Allorfik, har åbnet fem nye behandlingssteder – et i hver kommune – og bruger den internationalt tilgængelige evidens og best-practice om afhængighedsbehandling, men med tilpasninger til de lokale forhold. Allorfik tilbyder behandling for problemer med afhængighed af alkohol, hash og spil. Allorfik introducerede både øget tilgængelighed til behandling og en ny behandlingsmetodologi. Før Allorfik var afhængighedsbehandling kun tilgængelig i hovedstaden Nuuk, hvorfor kun beboere i Nuuk og få andre udenfor Nuuk havde mulighed for behandling.
Mangel på evidens
Der er ikke meget evidens for behandling af afhængighed blandt oprindelige befolkninger som den grønlandske. Den gyldne standard for afhængighedsbehandling er baseret på vestlige befolkninger, hvor afhængighedsmønstre, livsstil og tilgang til sundhedsydelser er meget forskelligt fra den grønlandske.
Dette var baggrunden for Ph.d.-studiet med formålet at evaluere implementeringen og funktionen af Allorfik. Projektet havde fem studier;
- en skildring af baggrunden for og den politiske proces bag etableringen af Allorfik (studie 1),
- hvorvidt Allorfik har levet op til intentionerne (studie 2),
- undersøgelse af forskelle blandt borgere i hhv. lokal og den centrale behandling (studie 3)
- er lykkedes med at implementere de forventede behandlingstiltag (studie 4), og
- slutteligt dødeligheden blandt borgere, der er påbegyndt behandling for afhængighed sammenholdt med baggrundsbefolkningen (studie 5).
Studierne
Wishing for a more sober society: a scoping review on addiction problems and addiction treatment services in Greenland leading to the 2016 national strategy for treatment for addiction in Greenland.
Undersøgelsen analyserede dokumenter om afhængighedsproblemer og behandlingsbehov i Grønland fra 2010-2016, som førte til den nationale strategi for afhængighedsbehandling. Gennemgangen identificerede 54 relevante dokumenter, hvoraf tre markerede de afgørende skridt for etableringen af det nationale behandlingstilbud.
A qualitative study of the implementation and organization of the national Greenlandic addiction treatment service
Undersøgelsen evaluerede implementeringen og organiseringen af Allorfik baseret på 23 semistrukturerede interviews med medarbejdere og samarbejdspartnere. Analysen fremhævede tre hovedtemaer: implementering, samarbejder og udfordringer. Konklusionen var, at Allorfik er blevet leveret efter hensigten og også har udviklet sig videre end oprindeligt planlagt, idet der med den lette adgang også er enkelte eksempler på støtte til personer der er selvmordstruet.
Does establishing local treatment institutions lead to different populations seeking treatment among Greenlandic Inuit?
Dette studie analyserede data fra det nationale afhængighedsregister for forskelle mellem borgere i ved lokale behandlingscentre og den centrale behandlingsenhed. Resultaterne peger på, at lokale behandlingssteder tiltrak ofte kvinder med mindre børn og job, hvor alkoholforbrug var koncentreret om weekender og ferier. Centrale behandlingssteder havde derimod en mere ligelig kønsfordeling, færre patienter med hjemmeboende børn og hyppigere tunge alkohol- og cannabisforbrugere.
A quality assurance study of the development of quality of care in outpatient clinics for treatment of addiction in Greenland
En kvalitetsundersøgelse af patientjournaler fra 2019-2021 viste en signifikant forbedring i både dokumentations- og behandlingskvalitet over tid. Gennemsnitsalderen for patienter var 39 år, og behandlingsforløb varede i gennemsnit 12,7 uger. Forbedringerne blev målt til 0,21 og 0,27 point pr. måned for henholdsvis dokumentation og behandlingsindhold.
Excess Mortality Among Individuals Who Have Undergone Addiction Treatment: A Study from Greenland
Undersøgelsen analyserede dødelighed blandt 3.286 patienter i afhængighedsbehandling fra 2012-2022. Størstedelen af patienterne var kvinder (53,9 %), og medianalderen ved sidst observerede behandling var 37 år. 33,8 % af patienterne havde været i afhængighedsbehandling mere end én gang. Medianopfølgningen var 2,89 år, og halvdelen af patienterne afsluttede behandlingen planmæssigt. Der blev registreret 94 dødsfald i perioden: 50 personer døde af naturlige årsager, 8 døde som følge af ulykker, 31 personer døde af selvmord og 5 døde af overfald. Den samlede dødelighed (SMR) var 1,42 og var signifikant højere blandt yngre aldersgrupper.
Konklusion
Processen med implementering af Allorfik har været udfordrende, og der er foretaget tilpasninger af den oprindelige plan, men overordnet set endte implementeringen succesfuldt. Det nye behandlingstilbud er lykkedes med at komme nærmere borgerne og en anden gruppe borgere søger behandling i de lokale centre. Kvaliteten af behandlingen i Allorfik er blevet markant forbedret over tid og var på et fremragende niveau på alle behandlingssteder ved sidste undersøgelsestidspunkt. Dødeligheden for personer, der har været i afhængighedsbehandling i Grønland, viste sig at være lidt højere end den forventede i baggrundsbefolkningen, og dødeligheden for de yngre grupper af personer i behandling var signifikant højere end blandt de ældre.
Artiklen er skrevet af Julie Flyger Holflod, postdoc ved Forskningsenhed for Psykiatri ved Syddansk Universitet og tilknyttet forsker ved Grønlands Universitet, på vegne af PopNAD