Kaffe, dusch eller dans – myter om tillnyktring som trafikrisk

Alkohol

Mikaela Lindeman, redaktör
Publicerad 5 mar 2025

En undersökning från det danska Rådet for Sikker Trafik avslöjar en utbredd missuppfattning: nästan var femte vuxen tror felaktigt att de kan påskynda alkoholens nedbrytning genom olika metoder som att dricka kaffe, dansa eller ta en varm dusch. Myterna är särskilt vanliga bland unga vuxna i åldern 18–34 år, där nästan var tredje tror på dessa knep. Denna felaktiga tro ökar risken för rattonykterhet, och därmed trafikolyckor.

Trots att det är vetenskapligt fastställt att alkohol bryts ner i kroppen i en fast takt, lever myterna om snabbare tillnyktring kvar. Många tror att aktiviteter som att svettas, springa eller till och med sola kan minska promillehalten snabbare. En del tror även att energidrycker har en effekt – eller kanske att äta snabbmat. Eventuellt kan kaffe hjälpa?

Skärmdump från rådet for sikker trafiks facebooksida, fem myter om alkoholförbränning
Fem myter om tillnyktring. Bild från Rådet for Sikker Trafiks Facebooksida.

 

Undersökningen, genomförd av Epinion i början av 2024 med 1 275 deltagare över 18 år, visar att unga vuxna är mest benägna att tro på dessa myter:

  • 31 procent av 18–34-åringarna tror att fysisk aktivitet eller andra metoder kan skynda på alkoholens nedbrytning.
  • 15 procent av 35–65-åringarna delar samma tro.
  • Bland personer över 66 år är siffran endast 9 procent.

Undersökningen fann inga större skillnader mellan olika regioner i Danmark.

Alkoholen, trafiken och statistiken

Mytbildningen om snabb tillnyktring är problematisk under december månad, då många deltar i julfester och andra tillställningar där alkohol konsumeras. Enligt danska Rigspolitiet rapporterades 507 fall av rattfylleri i december 2023. Det är dock inte december som toppar statistiken, utan juli som står för flest fall av rattonykterhet enligt Danmarks Statistik. Siffrorna visar också att unga män är överrepresenterade – nio av tio personer som åker fast är män.

Danmark införde promillegränser år 1976, då på 0,8, en nivå som sänktes till dagens gräns på 0,5 under 1990-talet. Jämfört med övriga Norden var Danmark relativt sent ute med att reglera alkohol i trafiken. Norge var först ut redan 1936 med en gräns på 0,5, och Sverige följde efter 1941. Idag har både Sverige och Norge skärpt sina gränser ytterligare till 0,2 promille, vilket gör dem till två av de striktaste länderna i Europa när det gäller alkohol och bilkörning.

Låt bilen stå – också dagen efter

–  ”Det tar den tid det tar för kroppen att bryta ner alkohol, och det är en farlig myt att tro att dans eller stora mängder kaffe kan skynda på processen. Biologins lagar går inte att förhandla med. Om du är osäker på din promillehalt, låt bilen stå – även dagen efter,” säger Jakob Bøving Arendt, VD för Rådet for Sikker Trafik i ett pressmeddelande.

Trots ökad kunskap om riskerna med rattfylleri lever seglivade myter om snabb tillnyktring helt tydligt kvar, särskilt bland yngre personer. Dessa missuppfattningar bidrar till en ökad trafikrisk och pekar på behovet av fortsatt informationsspridning.

FacebookXLinkedInEmailPrint