Nytt program för funktionshindersfrågor godkänt
Funksjonshinder
16 des 2022
Ökat fokus på unga, åtgärder för en tillgängligare arbetsmarknad och erfarenhetsutbyte kring många praktiska frågor finns med i det nya nordiska programmet för samarbete om funktionshindersfrågor. Programmet styr samarbetet på funktionshindersområdet de kommande fem åren.
Funktionshinderspolitik handlar om att bygga ett hållbart samhälle där ingen lämnas utanför. De nordiska länderna jobbar tillsammans kring funktionshinder genom att göra upp ett strategiskt program för samarbetet. Det nya programmet godkändes den 15 december 2022 och gäller under perioden 2023–2027.
Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder är ett rådgivande organ för hela det officiella nordiska samarbetet. Rådet har kommit med inspel kring vad programmet ska innehålla, berättar finländska Anna Caldén, som sitter i rådets arbetsutskott som representant för SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf.
– Vi har kommit med konstruktiva synpunkter, bland annat om det förändrade världsläget och pandemin. Det är sådant som påverkar arbetet i framtiden, säger Anna Caldén.
Fokus på mänskliga rättigheter, delaktighet och fri rörlighet
Programmet innehåller tre fokusområden: mänskliga rättigheter, delaktighet och fri rörlighet. Inom alla tre områden finns många konkreta saker att arbeta för under den kommande femårsperioden.
Anna Caldén lyfter fram utmaningar inom delaktighet.
– För oss på SAMS är sysselsättning en väldigt viktig fråga. I Finland jobbar enbart 20 procentav personerna med funktionsvariation på den öppna arbetsmarknaden. Även om många har doktorsgrad och magisterutbildning är det svårt att få jobb, på grund av bland annat osäkerhet hos arbetsgivare.
Under programperioden kommer det att genomföras aktiviteter som förbättrar kunskapen och stimulerar samarbete om statistik, metoder, insatser och projekt knutna till arbetsdeltagande och funktionshinder.
Satsningar på unga
Det nya programmet innehåller satsningar på barn och unga med funktionsnedsättning. Bland annat ska det årligen arrangeras ett expertmöte med representanter från intresseorganisationer för unga med funktionsnedsättning.
– Barn- och ungdomsperspektivet tas inte med tillräckligt bra i vare sig lagstiftning eller beslutsfattande och här behövs en förändring, säger Anna Caldén.
Under fokusområdet fri rörlighet finns också sådant som gäller unga. Utbytesstudier i Norden är ett exempel på situationer där gränshindren kan vara stora.
– Många unga studerar utomlands idag, men för personer med funktionsvariation är det inte så lätt. Ibland kan det nästan kännas omöjligt på grund av byråkrati, säger Anna Caldén.
Under programperioden ska det följas upp hur många studenter med funktionsnedsättning som söker sig till utbyte via Nordplus-programmet. Unga med funktionsnedsättning ska också få veta mer om Nordplus.
Målsättningen för funktionshinderspolitiken är inkludering av personer med funktionsnedsättning i alla samhällets områden. Politiken präglas av rättighetsperspektivet som konkretiseras i implementeringen av FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, UNCRPD.
Relaterte nyheter
Funksjonshinder
24 sep 2024