Samhällets mottagande av ensamkommande i Norden
Integration, Ensamkommande unga
1 feb 2017
RÄTTELSE: Siffrorna i Tabell 1 på sidan 9 behöver förtydligas eftersom tabellen felaktigt kan läsas som att det 2015 i världen fanns totalt 98 400 ensamkommande asylsökande barn och att Sverige tog emot 35 procent av dessa. Datakällan för Världen är UNHCRs (United Nations High Commissioner for Refugees) uppskattning som bygger på antal ensamkommande som lämnat in en asylansökan. Siffran är kraftigt underskattad då ett antal viktiga mottagarländer inte rapporterar till UNHCR, som till exempel USA och Sydafrika.
Den här skriften vänder sig till beslutsfattare, forskare och praktiker som arbetar med ensamkommande och andra som vill öka sin kunskap om hur mottagandet organiserats i de nordiska länderna. Den kan användas som referenslitteratur och kunskapsunderlag och som grund för nya frågeställningar och fördjupade studier.
Kartläggningen beskriver översiktligt hur respektive land i Norden arrangerat mottagandet av ensamkommande barn under 2015 fram till början av 2017. Rapporten tar upp områden som myndigheternas ansvarsområden, hälso- och sjukvård, familjeåterförening, boende, sociala insatser, väntan på beslut, fritid och utbildning, ensamkommande barn som försvinner och vad som händer vid 18 år.