Stor variation i flyktingars försörjning
Arbete
29 nov 2018
Knappt 60 procent av de som invandrade av flyktingskäl har haft förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla under stora delar av sina 15 första år i Sverige. Ungefär en tredjedel har haft sin huvudsakliga inkomst från något ekonomiskt trygghetssystem en stor del av tiden, exempelvis från arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sjukpenning eller ekonomiskt bistånd.
I rapporten “De första 15 åren – flyktingars försörjning i Sverige” studeras hur de 30 600 personer som invandrat 1997–2001, av flyktingskäl eller som flyktinganhörig, försörjde sig under sina första 15 år i Sverige. Många andra studier mäter andelen förvärvsarbetande efter tid i Sverige eller andelen som ett visst år har över hälften av inkomsten från ekonomiska trygghetssystem.
I denna studie följer vi istället individer och studerar deras huvudsakliga inkomstkälla olika år. De går in och ut, både på arbetsmarknaden och i olika ekonomiska trygghetssystem. De med liknande försörjningsmönster har grupperats med en statistisk metod, klusteranalys, till sex grupper.
Snabbt i arbete
Det här är den största gruppen, 30 procent av alla som studerats. De har under flertalet av de 15 år de följts en inkomst som huvudsakligen kommer från förvärvsarbete. Här återfinns framförallt de som var yngre när de invandrade och de med en eftergymnasial utbildning. Det är lika vanligt att män som kvinnor ingår i gruppen.
Längre tid till arbete
Den här gruppen kännetecknas av att de har en huvudsaklig inkomst från ekonomiskt bistånd under de första åren efter invandringen. Därefter har de sedan till stor del inkomster från förvärvsarbete. Det är den näst största gruppen och liksom för gruppen “Snabbt i arbete” finns det inga skillnader mellan könen. Gruppen består framförallt av yngre personer och de från Afrika och Asien är överrepresenterade jämfört med övriga världsdelar.
Svag ställning på arbetsmarknaden
De som först kommer in i arbete men som efter några år blir utan arbete ingår i denna grupp. Den största inkomsten kommer då istället från arbetslöshetsersättning eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är den minsta gruppen, 5 procent av alla i studien och fler är män än kvinnor. Personer i denna grupp är framförallt äldre när de invandrar och har förgymnasial utbildning.
Med nedsatt arbetsförmåga
Ungefär var tionde person av de som följts upp ingår i denna grupp som till stor del har ekonomiskt bistånd de första åren, sedan förvärvsarbete och därefter sjukpenning eller sjukersättning. Gruppen består framförallt av personer som var äldre när de invandrade, personer med förgymnasial utbildning och de som kommit som kvotflyktingar. Det är lika vanligt att kvinnor som män tillhör gruppen.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024