Nordiskt samarbete om integration och inkludering

SKL:s agenda för integration

Arbete, Bostad, Migration & utveckling, Sociala insatser, Utbildning

21 mar 2017

SKL har antagit en Agenda för integration och etablering av nyanlända. Agendan omfattar sextiofem konkreta punkter med förslag till staten och ett antal utvecklingsområden för kommuner, landsting och regioner om hur vårt samhälle kan möta några av vår tids viktigaste frågor.

– Vi har en bra dialog med regeringen om detta, så vi hoppas våra konkreta förslag nu blir verklighet, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

Lena Micko, ordförande SKL
SKL:s Agenda för integration och nyanländas etablering antogs av styrelsen fredagen den 10 mars. Den är antagen över blockgränserna och lyfter 65 konkreta åtgärder som krävs för att kommuner, landsting och regioner ska kunna fortsätta göra ett bra jobb med nyanländas etablering.

– Lokala förutsättningar måste i större utsträckning styra såväl asylmottagandet som insatserna för integration och etableringen av nyanlända, säger Lena Micko.

Under måndagen deltog SKL:s ordförande också på konferensen Vem f-n tar ansvar? som arrangeras av Borlänge, Nässjö, Falköping och Lindesbergs kommuner för att diskutera frågan om den interkulturella samhällsutvecklingen i Sverige. Även här presenterade hon den nya agendan.

– Integration och etablering sker lokalt. Därför måste den statliga detaljstyrningen på vissa områden stoppas, säger Lena Micko.

Läs mer på SKLs hemsida

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: