Så kan integrationen av invandrare förbättras
Arbete
4 jun 2019
De nordiska länderna har, trots stora integrationssatsningar, svårt att integrera invandrare på arbetsmarknaden. En ny rapport visar dock att åtgärder som utbildningsinsatser, subventionerad sysselsättning och lägre minimilöner kan bidra till ökad sysselsättning, skriver professor emeritus Lars Calmfors, Senior Research Fellow Nora Sánchez Gassen och direktör Kjell Nilsson.
Nordiska ministerrådet har initierat en studie av effekterna av olika insatser för att bättre integrera flyktingar och andra invandrare på arbetsmarknaden i de nordiska länderna. Rapporten ”Integrating immigrants into the Nordic labour markets” analyserar hur utbildnings-, arbetsmarknads-, social- och lönepolitiken i de nordiska länderna kan utvecklas för att förbättra integrationen på arbetsmarknaden.
I dag bor 27 miljoner personer i Norden, jämfört med 25 miljoner 2007. Nettoinvandringen har svarat för två tredjedelar av den befolkningstillväxten. I Sverige utgör andelen utlandsfödda numera 19 procent av befolkningen, varav 13 procent kommer från länder utanför EU. Många av de utomeuropeiska invandrarna är flyktingar.
De nordiska länderna har, trots stora integrationssatsningar, svårt att integrera invandrare på arbetsmarknaden. Såväl den åldrande befolkningen som den lägre sysselsättningsgraden bland invandrare är på sikt hot mot den nordiska välfärdsstaten.
Betydelsen av utbildning är tydlig. När man jämför infödda och invandrare med samma färdighetsnivå, så försvinner i stort sett skillnaden i sysselsättningsgrad utom för de med allra lägst kompetens. Därför kommer framgångsrika utbildningsinsatser för utrikes födda också att minska sysselsättningsgapet. Tidigt deltagande i förskola och särskilda insatser riktade mot nyanlända barn och ungdomar ger dem bättre förutsättningar för att komma in på arbetsmarknaden som vuxna.
Subventionerad sysselsättning är det mest effektiva arbetsmarknadsprogrammet för att få invandrare i arbete. Sådana program används betydligt mer i Sverige än i de andra nordiska länderna. Men också i Sverige skulle insatserna kunna öka. Det kräver bättre information om stöden till företagen samt åtgärder som gör det mindre riskfyllt för arbetsgivare att anställa på detta sätt.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024