Nordiskt samarbete om integration och inkludering

“Praktik är viktigt för att kunna visa vad man går för”

Arbete, Integration, Utbildning

5 sep 2017

Möt Mahmoud Khadam som kom 2015 till Danmark från Syrien. Han är 36 år, är gift och har 3 barn. Hans fru och barn kom till Danmark ett år efter honom. Familjen bor i Fredericia.

Mahmoud läser språkutbildning två kvällar i veckan, vilket han tycker är bra då den går att kombinera med hans arbete.

Mahmoud bad att få komma ut på praktik redan när han bodde på asylboendet. Efter att ha varit tre månader i Danmark kom han i kontakt med arbetsplatsen där han gjorde första praktik, Tolstrup A/S.

Efter att ha gjort sin första praktik på Tolstrup, fick Mahmoud göra praktik hos Fredericia kommun, där han tog hand om kommunala kyrkogårdar. Sedan började Mahmoud arbetsträning på Kvistgaard, där han underhöll och renoverade utomhusområden och byggnader innan han åter kom till Tolstrup för att arbeta. Från och med april 2017 är Mahmoud anställd på heltid hos Tolstrup A/S.

Lära sig skillnader och likheter

I Syrien har Mahmoud erfarenhet från diverse hantverksarbete, bland annat arbete med aluminiumprofiler och monteringsarbete. 

Mahmoud berättar att han är glad att han har fått möjlighet att lära sig hur arbetsmarknaden fungerar i Danmark och att han får lära sig olika sysslor (han får exempelvis snickra, inreda, köra maskiner, göra trädgårdsarbete, arbeta med snöröjning), vilket gör att hans möjligheter till framtida anställningar ökar. Med praktiken har han också fått lära sig om vilka säkerhetsregler som gäller i Danmark, tex att man måste ha på sig mask och hörselskydd på sig för vissa arbetsuppgifter.

Praktik en bra väg in i samhället

För att kunna komma in i det danska samhället lyfter Mahmoud möjligheten att komma ut i praktik som en bra väg. Han beskriver att många människor, exempelvis kommunen, privata arbetsförmedlingar och arbetsgivare ställer upp och ger praktikmöjligheter för många av de immigranter som kommer, vilket underlättar för dem att få arbetslivserfarenheter och därigenom möjlighet till anställning.

Mahmoud berättar att hans fru nu gör praktik på en restaurang hos kommunen och att hon är väldigt glad för det. Han hoppas att hon också kan få arbete i framtiden så att de båda, precis som andra familjer i Danmark, kan bidra till samhället.


Intervju med Mahmoud är hämtad ur Röster från immigranter i Norden – Om att bli en del av samhället.

 

Här finner du fler videofilmer där nyanlända berättar vad som underlättat för dem komma in i samhället.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: