Nordiskt samarbete om integration och inkludering

Nyanlända byter namn för att lättare få arbete

Arbete

6 mar 2017

Ahmed byter namn till Adam, Fatima byter till Felicia och Mohammad till Sebastian. Flera nya svenskar som Dagens Nyheter har pratat med väljer att byta namn för att komma in på arbetsmarknaden.

– Namnet Mohammad skapar problem när man söker jobb. Jag har sökt 200 jobb och inte fått något, säger Sebastian Aldahr.

För tre veckor sedan hette han Mohammad Aldaher, i dag vill han kalla sig för Sebastian Aldahr. Så fort han får sin nästa lön ska han skicka in sin ansökan om namnbyte till Patent- och registreringsverket, PVR.

– Jag vill inte radera min identitet, men jag vill inte heller ha kvar ett namn som gör att jag inte är accepterad i samhället. Jag vill bara ha ett jobb helt enkelt, säger han.

Sebastian har bott i Sverige i två och ett halvt år. Hans engelska är flytande och han läser svenska på gymnasienivå. Den senaste tiden har gått till att söka arbete, men efter cirka 200 arbetsansökningar utan respons bestämde han sig för att byta sitt födelsenamn.

– Jag blev tipsad om att byta namn. Jag är utbildad och försöker verkligen, det är inte för att jag inte har kvalifikationer som jag inte får jobben. Nu under tiden som jag har kallat mig för Sebastian har jag märkt skillnaden i folks reaktioner. Det handlar mycket om ett “vi och dem” och som Sebastian är jag en del av ett “vi” i Sverige, säger han.

Läs mer på Dagens nyheter

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: