Nordiskt samarbete om integration och inkludering

Ny lag föreslår begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn

Sociala insatser

16 mar 2017

Idag torsdag den 16e mars beslutar regeringen om en proposition som föreslår att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder.

Propositionen innebär att föräldrar som kommer till Sverige med barn får rätt till 480 dagar med föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller ett år, 200 dagar föräldrapenning om barnet blir bosatt under sitt andra levnadsår och 100 dagar efter det andra levandsåret. 

Antalet dagar är baserat på de antal dagar som en genomsnittlig försäkrad i Sverige använder utefter de olika åldrarna. Kristdemokraterna står dock inte bakom att en begränsning i föräldrapenningen görs redan från det att barnet är ett år då detta är ett avsteg från migrationsöverenskommelsen.

Föräldrar som kommer till Sverige med äldre barn kan i dag få tillgång till lika många dagar med föräldrapenning som om barnet vore nyfött. Lagförslaget hanterar den överkompensationen och är en del av överenskommelse med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Här kan du läsa mer om lagförslaget

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: