Nordiska forskare och praktiker samlas i Malmö för att utbyta erfarenheter om integration
Arbete
14 okt 2018
Snabb och långsiktig etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända är viktig ur både ett individuellt perspektiv och ur ett samhällsperspektiv. För den nyanlände är det viktigt att ha ett arbete för att lättare integreras i samhället och ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att sysselsättningen bland utrikes födda ökar.
– För många utgör ett arbete en viktig faktor för att kunna känna sig delaktiga i samhället. Att få tillgång till arbetsmarknaden har dessutom en långsiktig påverkan på integrationen, det gäller inte minst barnens levnadsvillkor i det nya landet. Och ju snabbare nya nordbor kommer in på arbetsmarknaden och ju bättre matchningen blir, desto större blir vinsterna för samhällsekonomin.
Det säger Kristin Marklund, seniorrådgivare på Nordens välfärdscenter. Hon leder projektet Nordisk samverkan om integration som arrangerar en konferens om hur vi snabbare får fler nyanlända i jobb. Konferensen, som är fulltecknad hålls onsdagen 17 oktober i Malmö. Fokus kommer att ligga på kommuner och organisationer som lyckas korta vägen till jobb.
– Det finns relativt lite systematisk kunskap om vilka insatser som fungerar och varför, samtidigt som det finns en stor efterfrågan från kommuner och regioner att ta del av framgångsrika tillvägagångssätt för att få flyktingar i arbete.
Mot bakgrund av detta har integrationsprojektet tagit fram en ny rapport, Ny i Norden – vägen till arbete, som lanseras vid konferensen. I rapporten presenteras flera initiativ från olika delar av Norden som visat sig vara korta vägen till jobb. I rapporten får läsaren dels en beskrivning av initiativet, dels möta nyanlända som själva berättar om vad de anser haft störst betydelse för dem att komma i arbete.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024