Nordisk studieresa – med fokus på innovativa sätt att korta vägen till jobb
Arbete
10 sep 2019
- Nyckeln till våra goda resultat är att alla i kommunen samverkar. Vi drar alla åt samma håll oavsett vilken enhet det gäller. Dessutom har vi ett mycket nära samarbete med näringslivet och frivilligorganisationerna i kommunen. Utan dem skulle vi inte ha uppnått dagens goda resultat.
Det sade Grete Syrdal, kommunalchef för Helse og sosialenheten i Baerum när Clearing centralens expertgrupp för integration på arbetsmarknaden besökte kommunen i förra veckan. Baerum kommun är med sina 127 000 invånare Norges femte största. Det är också en av Norges rikaste kommuner med landets högsta utbildningsnivå.
I fjol utsågs kommunen till vinnare av Integrerings- og mangfoldsdirektoratets Bosettings- og integreringspris. I prismotiveringen lyfter man bland annat projektet Globale Bærum, vars mål är att skapa 1 000 jobb åt nyanlända migranter under de kommande tre åren.
Nytt sätt att lära ut språk
Expertgrupp fick bland delta i språkundervisningen och se hur kommunen använder surfplattor i språk- och arbetslivsundervisningen.
– Tack vare att vi gått över till digital teknik kan våra lärare skräddarsy undervisningen så att den passar den enskilda eleven. Det handlar om mer än bara att introducera ny teknik, utan om att finna smartare sätt att lära ut norska språket på. Här är surfplattorna ett bra hjälpmedel, oavsett om det är grupp analfabeter eller en klass med högskoleutbildade elever, sade Linn Grimstad-Nielsen, rektor för Voksenopplæringssenteret i Bærum.
Stort intresse för nordiska lösningar
Expertgruppen inledde resan till Oslo med att besöka Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). IMDi´s direktör Halwan Ibrahim, tog emot gruppen:
– Tack vare att våra nordiska länder är så pass lika och att vi till stora delar har en gemensam syn på hur välfärdsstaten fungerar, har vi mycket att vinna på att lära av varandra. Det gäller inte minst inom integrationsområdet.
Kristin Marklund presenterade det nordiska integrationsprojektet och berättade bland annat om fortsatta satsningar på att lyfta lärande exempel på hur man lyckats korta vägen till jobb, men också om kommande fokus på civilsamhällets roll för integrationsarbetet. Förutom IMDis personal på plats kunde även lokalkontoren följa mötet via länk.
Nordisk omvärldsbevakning
Expertgruppens medlemmar fick kort beskriva vad som är mest aktuellt inom integrationspolitiken i deras respektive länder. Åhörarna fick bland annat höra om hur man i Danmark har fortsatt starkt fokus på att få nyanlända i praktik eller arbete. Målet är man ska var ute i yrkeslivet inom fyra veckor efter ankomst till kommunen. I Finland har regeringen beslutat att korta etableringsprogrammet till ett år och huvudansvaret för integrationsarbetet ligger nu hos kommunerna. I Sverige diskuteras bland annat hur de minskade anslagen till Arbetsförmedlingen kommer att påverka kommunernas arbete med att få nyanlända i jobb.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024