Integrationsproblemen i Sverige sticker ut i en nordisk jämförelse
Arbete
3 jun 2019
Professor Lars Calmfors: Ingen åtgärd för att förbättra integrationen är ensam särskilt effektiv. Men det är inte något skäl att ge upp – om vi vill se resultat måste vi göra många olika insatser samtidigt.
Danmark, Finland, Norge och Sverige har alla tagit emot många invandrare under senare år. Integrationsproblemen är likartade med stora sysselsättningsskillnader mellan inrikes och utrikes födda. Alla länderna har generösa välfärdssystem, höga minimilöner och få lågkvalificerade jobb som kan vara en väg in på arbetsmarknaden för lågutbildade. Ett gemensamt drag är också formaliserade introduktionsprogram för nyanlända.
Samtidigt tenderar integrationsdebatten i varje enskilt land att vara nationell. Men likheterna mellan de nordiska länderna innebär att det finns mycket att lära från jämförelser. Det är utgångspunkten för en ny rapport, ”Integrating immigrants into the Nordic labour markets”, som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet i samarbete med Nordregio. Studien har involverat 14 nordiska forskare. Nora Sánchez Gassen och jag har lett projektet.
Rapporten går igenom befintlig nordisk forskning om invandrares arbetsmarknadsintegration. Utbildningspolitik, arbetsmarknadsprogram, bidragssystem och lönebildning behandlas.
Relaterade nyheter
Integration
26 jun 2024