Nordiskt samarbete om integration och inkludering

Integrationsindsats for flygtninge virker kun for mænd

Arbete

24 apr 2019

Flygtningekvinder kommer næsten ikke i job, viser ny undersøgelse fra Rockwool Fonden

Indsatsen for at få flere flygtninge i arbejde virker kun for mændene. Det viser en ny analyse fra Rockwool Fonden. Analysen viser, at 57 procent af de mandlige flygtninge nu er på arbejdsmarkedet efter tre år i Danmark. For kvindernes vedkommende er det kun 19 procent.

Rockwool Fonden har undersøgt effekten af den trepartsaftale om integration, som regeringen, kommunerne og arbejdsmarkedets parter indgik i marts 2016. Aftalen, som i juli 2016 blev fulgt op af en ændring af integrationsloven, skulle få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet, bl.a. ved at flygtninge blev erklæret jobparate fra dag ét og ved at de med det samme skulle aktiveres i bl.a. virksomhedspraktik.

Indsatsen har virket for mændene, vurderer Rockwool Fonden. Men for kvinderne kan der ikke registreres nogen effekt. Som Rockwool Fonden skriver:

”De to ændringer i integrationsloven har øget det samlede antal ordinære arbejdstimer med 75 timer i gennemsnit for mænd, opgjort 15 måneder efter ankomst. Det svarer til en forøgelse på 50%. Indsatsen har derimod ikke haft nogen betydning for kvindernes beskæftigelse”.

Billedet går igen, når man kigger på den særlige integrationsgrunduddannelse (IGU). Her er det også mændene, der dominerer. Ud af 2000 IGU-forløb, der blev sat i gang i 2016, er det kun 28 procent, der omfatter kvinder.

”Grundlæggende skal det kunne lade sig gøre (at få kvindelige flygtninge ud på arbejdsmarkedet, red.). Men erfaringerne viser, at det ikke er en let opgave. Men der er ikke andet at gøre end at fastholde det stærke fokus på det,” siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, til Berlingske.

Läs mer

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: