Integrationsarbejdet fortsætter til trods for COVID-19
Sociala insatser, Corona
24 mar 2020
Selvom alt er forandret de næste to uger, så fortsætter det vigtige arbejde med at rådgive flygtninge i Danmark og skabe god integration. Der bliver bare taget nye metoder i brug.
Som de fleste andre danskere er DRC Dansk Flygtningehjælps medarbejdere så vidt muligt sendt hjem for at arbejde de kommende to uger. Men flygtninge i Danmark har fortsat brug for at få tolket, hjælp til at søge arbejde eller blive klædt på til at skulle rejse ud af landet igen.
Situationen påvirker i særlig grad udsatte flygtninge, der i forvejen oplever en presset hverdag, og som kan have svært at tackle den øgede stress. Og oven i det kan sprogvanskeligheder gøre det svært at følge med i udviklingen.
Derfor holder Center for Udsatte Flygtninge fortsat rådgivningen åben på mail og telefon. Derudover har centeret delt Sundhedsstyrelsens information om corronavirus, som indvandrermediscins klinik i Odense har oversat til både arabisk, farsi, somalisk, tamilsk, tyrkisk, bosnisk, tigrinya, russisk og polsk.
Tolkning på mobilen og hjælp til kvoteflygtninge
Også på mange andre områder er digitale tjenester som WhatsApp, Skype og almindelig telefon nu helt afgørende for at kunne yde den nødvendige støtte og rådgivning til flygtninge og asylansøgere herhjemme. Allerede i fredags blev der talt i telefon med frihedsberøvede på Ellebæk – med stor velvilje fra personalet. Og det er planen, at flygtninge også snart kan modtage rådgivning med tolke over telefonen.
De helt nyankomne kvoteflygtninge, der ankom til København i sidste i måned, får også fortsat hjælp fra DRC Dansk Flygtningehjælp. Og integrationsarbejdet med at dele viden foregår blandt over webinarer, ligesom beskæftigelses- og mentorindsatser kører via telefonen.
Men ikke alt kan klares digitalt. Lektiecaféer, madklubber og andre frivillige indsatser er sat på pause for at forhindre smittespredning af COVID-19. Men der er allerede eksempler på, hvordan frivillige og flygtninge alligevel holder kontakten via mail og telefon.
Else-Marie Ringgaard, projektchef for Viden og Udvikling i DRC Integration
Hvordan ser din hverdag helt konkret ud nu?
”De fleste af mine medarbejdere er normalt meget ude af huset med enten projektaktiviteter eller kursus- og konferenceaktiviteter. Alle på nær én arbejder nu hjemmefra. Det er dermed en helt ny virkelighed. Vi prøver at få organiseret arbejdet, så vi laver så meget, som vi kan, på forkant, så vi kan køre fuld skrue med fysiske aktiviteter, når det igen bliver muligt.”
Hvordan forsøger I at klare jeres opgaver trods alt?
”I stedet for ”normal” kursusaktivitet laver vi nu webinarer og bruger i stor udstrækning de sociale medier for at gøre opmærksom på, at vi stadig er der. I stedet for fx fysiske mentoraftaler eller individuelle samtaler i projekterne foretager vi så meget via tlf. eller skype, som vi kan. Det er selvfølgelig langt fra alle aktiviteter, vi kan udføre.”