Nordiskt samarbete om integration och inkludering

“Genom att dela med oss av våra erfarenheter hjälper vi andra kvinnor”

Sociala insatser, Arbete

21 feb 2018

Möt Bydelsmödrarna som lotsar nyanlända kvinnor in i samhället.

Sirwa Zangana är 33 år. Hon kom till Danmark som anhöriginvandrare tillsammans med sin bror när hon var 18 år från Kurdistan. I dag bor hon i Köpenhamn tillsammans med sin tioåriga dotter. Shazia Noreen Mughal kom till Danmark 2008 från Pakistan. Hon är 47 år och har tre vuxna barn. Lubna Ashraf föddes i Norge, men flyttade mellan Pakistan och Norge under uppväxten. Hon är 40 år och har tre barn. Alla tre arbetar på sin fritid som Bydelsmödrar.

De beskriver hur det kändes att lämna sitt land, sitt språk, sin släkt, sina vänner, hur de förlorade allt som de hade skapat sin identitet kring.

– Du har med dig både positiva och negativa tankar. De negativa tankarna kretsar kring att du förlorar allt. Men de positiva tankarna handlar om en ny start, säger Sirwa.

Arbetet som Bydelsmor

Sirwa, Lubna och Sirva berättar hur de som Bydelsmor stöttar kvinnor som bor i deras egena stadsdel.

– Genom att vi gått igenom samma sak, är vi dem som kan hjälpa kvinnorna bäst. Vi har varit där de befinner sig nu.

Bydelsmödrarna hjälper med stort som smått, det kan handla om att förklara olika seder i det nya hemlandet eller att beskriva hur olika myndigheter arbetar. Man hjälper tex ofta till med att fylla i ansökningar, översätta myndighetsbrev och att svara på e-post. Det händer att Bydelsmödrarna följer med till olika möten, exempelvis till Jobcenter.

Sirwa, Lubna och Sirva berättar att de har fått samhällsorientering under utbildningen till Bydelsmor och att nätverket hjälps åt att guida kvinnorna rätt.

Som Bydelsmor hjälper man också till med att stötta föräldrar, exempelvis vid kontakter med skolan. I de fall när skola eller Socialtjänst kontaktar föräldrarna är det lätt att det blir ett vi- och de-förhållande säger Sirwa:

– Vi er ikke ansatte i kommunen, og derfor vi ikke indsamler de samtaler vi har med kvinder. Vi taler samme sprog som dem. Vi kan møde dem med vores egne erfaringer. Vi har gjort samme rejse som de fortæller os. De er mange, der har den indstillingen, i forhold til teenagere, børn og opdragelse, rigtigt mange, at kommunen ønsker at tage vores børn.

 


Intervju med Sirwa, Lubna och Sirva  är hämtad från Röster från immigranter i Norden – Om att bli en del av samhället.

 

Här finner du fler videofilmer där nyanlända berättar vad som underlättat för dem komma in i samhället.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: