Nordiskt samarbete om integration och inkludering

Fördelning av nyanlända mellan kommunerna i Stockholms län 2018

Bostad, Integration, Migration & utveckling

30 okt 2017

Nästa år kommer Migrationsverket att anvisa 4 931 nyanlända personer till Stockholms län, det beslutade regeringen i början av oktober då de så kallade länstalen fastställdes. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om hur fördelningen kommer att ske mellan länets kommuner.

​I Sverige ska totalt 15 200 nyanlända omfattas av kommunanvisningar under 2018. Av dem ska 4 931 anvisas till Stockholms län. Beslutet är baserat på Migrationsverkets prognos och är en minskning jämfört med i år, då länet ska ha 6 904 anvisningsbara platser till förfogande.

Det är bosättningslagens direktiv som ligger till grund för beslutet gällande fördelning av anvisningar. Hänsyn ska tas till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökanden som vistas i kommunen. På uppdrag av regeringen har självbosättningen, det vill säga hur många nyanlända som själva väljer att bosätta sig i en kommun, getts större genomslag vid årets fördelningsmodell av nyanlända jämfört med tidigare år.

Läs mer på Länstyrelsens hemsida

FacebookXLinkedInEmailPrint

Följ oss på sociala medier: