Åre lykkes med å beholde nye innbyggere
Arbete, Migration & utveckling
6 apr 2022
Kommuneledelsen i Åre kommune ser på innvandrere og andre tilflyttere som en viktig ressurs for å få god utvikling. Nøkkelen til de gode resultatene er vilje!
Åre kommune i Sverige har i flere år tatt imot mange flyktninger i tillegg til stor innflytting fra inn- og utland. Det bor 11.000 innbyggere i kommunen, ca. 1500 bor i Åre by. Kommunen ser på flyktninger og andre innvandrere som en stor ressurs, og vil at de skal bli boende. Å ta godt vare på tilflyttere er et strategisk valg for å dekke arbeidskraftbehov og bedre befolkningsutviklingen.
Hele 85 prosent av flyktningene kommer ut i jobb, studier eller praksis etter introduksjonsperioden. De fleste velger å bli i kommunen og resultatene er blant de beste i Sverige. De gode resultatene har skapt mye positiv omtale og oppmerksomhet i regionen og landet for øvrig. Det har ført til at mange, inkludert folk med flyktningbakgrunn ønsker å bosette seg i kommunen. Norske kommuner kan lære av det Åre har gjort.
– Folk som kommer, har en drivkraft når de har kommet seg hit. Vi skaffer motor på den, slik at folk fortsetter å bruke sin drivkraft, forteller Mattias Sjölundh, Enhetschef Inflyttarservice i Åre kommune.
Fra integreringsservice til tilflytterservice
Tjenesten har gått fra å konsentrere seg kun om flyktningene, til å yte service til alle tilflyttere til Åre. Det vil si at alle tilflyttere, uansett bakgrunn får støtte og hjelp til å etablere seg. Kommunen har en egen ansatt som tar kontakt med alle nyinnflyttere.
Åre kommune har utviklet modellen sammen med næringslivet, frivilligheten, samt forsikringskassen og arbeidsformidlingen (som tilsammen tilsvarer NAV i Norge). Et viktig signal og strategisk grep er at Tilflytterservice er organisert som en del av utviklingsenheten, ikke helse og sosial.
Se mer i Åre kommune sin presentasjon Integration där hjärtat får vara med.
Kommunen er tett på næringslivet
Et Sysselsettingsteam bestående av tre etableringskoordinatorer har ansvar for kontakten mellom tilflyttere og næringsliv. De jobber både med ordinære ansettelser og med å gi folk arbeidspraksis.
Tilflytterne blir møtt med et tydelig individfokus fra dag en: – Hva vil du jobbe med, hva er dine erfaringer? er er blant de viktige spørsmålene sysselsettingsteamet stiller. Teamet jobber hele tiden ut fra at de skal bli kjent med personene og matche de til riktig arbeidsplass.
Alle etableringskoordinatorer har næringslivsbakgrunn. De har forståelse for hvordan næringslivet fungerer med alt fra sesongarbeid til momsoppgjør. Fleksibiliteten er stor. Arbeidet gjøres i hovedsak innenfor vanlig arbeidstid, men SMSer pauses ikke til mandag morgen.
Etableringskoordinatorene er mest mulig i felt, minst tid på kontoret. De er tett på arbeidsgiver og arbeidstaker, for eksempel flyktninger i arbeidspraksis. De er åpne for alle typer spørsmål, både fra arbeidsgiver og fra arbeidstaker. En god del handler om kulturforskjeller og samfunnskunnskap.
Etter at ansettelser er gjort, skal arbeidsgiver kjenne seg trygg på at noen fra sysselsettingsteamet rykker ut når det oppstår problemer knytttet til kommunikasjon og språk, eller vanskeligheter på grunn av holdninger til hverandre.
Åre bruker kommunale ressurser på å veilede arbeidstakere for å redusere byrden på arbeidsgiver.