Nye tal: Sundheden blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund
Migration & utveckling, Integration
26 jun 2023
Ulighed i sundheden: Der er stor forskel på helbredet blandt borgere i Danmark med etnisk minoritetsbaggrund sammenlignet med borgere med dansk baggrund. Forskellene gælder især nedtrykthed, ensomhed og social isolation, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2021.
Der er store forskelle på sundheden blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund sammenlignet med borgere med dansk baggrund.
Forskellene ses i forhold til forhold som nedtrykthed, ensomhed, og sundhedsadfærd, viser en dansk rapport nye tal fra den Nationale Sundhedsprofil 2021. Rapporten har den danske Sundhedsstyrelse som afsender.
Andelen, der har været nedtrykt, deprimeret eller ulykkelig, er over dobbelt så høj blandt borgere med mellemøstlig eller nordafrikansk baggrund sammenlignet med borgere med dansk baggrund.
Det er især borgere med mellemøstlig eller nordafrikansk baggrund er hårdt ramt. De fleste i den gruppe er flygtninge fra Syrien, Irak og Libanon.
”Der er virkelig store forskelle, og det kalder på, at vi er ekstra opmærksomme. I Sundhedsstyrelsen og i sundhedsvæsenet bredt set skal vi tage den forskel alvorligt og sætte mere målrettet ind, der hvor der er mulighed for at forebygge. Derfor har vi blandt andet nedsat en ekspertgruppe, der rådgiver os om arbejdet med ulighed i sundhed blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund,” siger enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen.
Ulighed i sundhed handler om systematiske forskelle i sygdom, livskvalitet og leveår mellem forskellige grupper i befolkningen. Rapporten afdækker forskelle i sundhed, trivsel og sygelighed blandt personer med etnisk minoritetsbaggrund sammenlignet med personer med dansk baggrund.
Formålet er at afdække, hvor ulighederne ses, og derefter at opbygge viden til yderligere indsatser og analyser, som kan indgå i planlægningen på nationalt og lokalt myndighedsniveau.
Læs rapporten – Sundheden blandt borgere med etnisk minoritetsbaggrund
Rapporten er baseret på undersøgelsen ’Hvordan har du det 2021?’, som også er datagrundlaget for Den Nationale Sundhedsprofil 2021 om danskernes sundhed. Det er forskningsinstitutionen Statens Institut for Folkesundhed under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet, der står bag rapporten.