Paradigmeskiftets konsekvenser – Flygtninge, stat og civilsamfund
Integration, Migration & utveckling
24 aug 2023
Ny bog: Forskningsprojekt belyser konsekvenser af en stribe lovændringer fra februar 2019 i dansk udlændingepolitik, også kaldet 'paradigmeskiftet'. Hvad har lovændringerne betydet for de frivilliges indsats på området?
I februar 2019 vedtog et stort flertal i det danske Folketinget en lov, som indebar ændringer i udlændingeloven, integrationsloven og repatrieringsloven m.fl.
Lovændringerne blev samlet kendt som ’paradigmeskiftet’ i dansk udlændingepolitik.
Den nye lov indebærer, at årtiers fokus på flygtninges integration i det danske samfund i dag er vendt mod en dagsorden om hjemsendelse.
Flygtninges og familiesammenførtes opholdstilladelse skal nu inddrages eller ikke forlænges, så snart det er muligt, medmindre det strider imod Danmarks internationale forpligtelser. Opholdstilladelser gives med henblik på midlertidigt fremfor varigt ophold, og flygtninge skal sendes tilbage til deres oprindelsesland, så snart det er muligt. Hvis de ikke vil rejse frivilligt, må de flytte ind på et udrejsecenter, indtil de kan deporteres.
Forskningsprojektet Boundary Work, der er et samarbejde mellem dansk Røde Kors, DRC Dansk Flygtningehjælp og Københavns Universitet, sætter i en ny bog fokus på ’paradigmeskiftet’s betydning for frivilligrollen i dag.
Forskerne fra Boundary Work har siden 2021 interviewet i alt 71 frivillige, flygtninge og socialrådgivere i tre kommuner om de nye betingelsers konsekvenser for hverdagslivet. Og bogen belyser konsekvenserne af lovændringerne for fagfolk og frivillige og for forholdet mellem borgerne, staten og velfærdssamfundet.